Vad handlar det om trffel?

De är en slags tät svamp som växer under jord. De kan endast hittas av specialutbildade hundar och grisar. De ser ut … väl, inte något du nödvändigtvis skulle tänka på att äta. Och de är väldigt dyra. Tror du tryffel är verkligen värt all hype?

Träfflor har alltid varit högt värderade för deras humla arom och kulinariska värde, men de var inte alltid så sällsynta. Global efterfrågan, överfödning och miljöfaktorer har skapat en knapphet som har drivit sitt pris genom taket och gav tryffel ett rykte för högklassig lyx.

Det finns två huvudtyper av tryffel som får all uppmärksamhet: svart tryffel och vita. Svart tryffel (melanosporum) växer på många ställen i hela Europa, mest kända i regionen Perigord i Frankrike. Det har varit en del framgångar med att odla svart tryffel, men det har ännu inte blivit en pålitlig eller utbredd övning. Toppskörd är från september till mars.

Vit tryffel (Magnatum Pico) tenderar att vara mer sällsynta och därför dyrare. De är nästan exklusiva till norra Italien och kan bara hittas i naturen från oktober till december.

Svarta tryffel har en jordig, skarp smak och arom som kan förbättras genom försiktig matlagning. Den vita sorten sägs ha mycket starkare och mer komplexa smaker och aromer, och de brukar serveras råa för att uppleva dem alla.

Här i USA får hemmakockar inte ofta sina händer på riktiga, hela tryffel! Vi kan emellertid smaka på dem genom infuserade oljor, smörjmedel, pasta och pulver. Dessa produkter är fantastiska i salladsdressingar, pasta och risotto och äggrätter.

  Recept: Mashed Potatisgryta

Vilka erfarenheter har du haft med tryffel eller tryffelprodukter?

Relaterad: Adoptera ett trffelträ: Gascony, Frankrike

(Bilder: Flickr medlemmar ulterior epicure och foodistablog licensierad under Creative Commons)