Vad handlar det om Sharp Cheddarost?

(Bildkredit: Christine Gallary)

Det är svårt att föreställa sig livet utan cheddarost – det finns ett block av det i mitt kylskåp hela tiden, redo att sprinklas på äggröra, smält i grillade ostsmörgåsar eller omröras i bechamelsås för hemlagad makaron och ost.

Men cheddarost kan vara förvirrande: vissa är vita, vissa är gula eller orange, och några cheddars är märkta milda, skarpa eller extra skarpa. Cheddars verkar vara den enda osten med den etiketten, så vad betyder det hela?

Cheddaringsprocessen.

(Bildkrediter: Luftbilder / Shutterstock)

Hur Cheddarost görs

Innan vi talar om skarp cheddarost, låt oss dyka in vad cheddar är i första hand. Det är en ko mjölkost som härstammar i byn Cheddar i England men är nu en av de mest populära och billiga ostarna i USA.

Cheddarprocessen börjar som de flesta andra ostar. Mjölk odlas, vilket innebär att startbakterier tillsätts för att sura mjölken. När tillräcklig syra är framkallad, tillsätts rennet och mjölken bildar ostmassa. Efter ostmassa bildas den vattniga vasslen ut för att lämna mer koncentrerade ostmassa. De koncentrerade kammarna värms sedan till ca 100 grader F för att släppa ännu mer vassle och börja smälta ihop.

Det är vid denna tidpunkt att cheddar fortsätter på en annan väg i ostkaka kallade cheddaringsprocessen. Ugnen formas till stora plattor som staplas ihop och vänds över många gånger, blir tätare och släpper ut mer vassle. Slutligen passerar de pressade kammarna genom en kvarn för att göra små ostmassa igen innan de pressas i formar för att tömma vidare och ålder.

  Inne i kryddskåpet: Curry Powder

(Bildkrediter: MSPhotographic / Shutterstock)

Vit vs Orange och Gul Cheddars

Varför är några cheddarvita och andra gula eller orange? Historiskt var cheddars som gjordes i New England undyed och left white, medan cheddars gjorda någon annanstans färgades med saker som annatto för att skilja deras ursprung. Nuförtiden är det bara en konsumentpreferens och båda produceras fortfarande.

(Bildkredit: Christine Gallary)

Så vad är Sharp Cheddar?

Cheddarost är en av de unika ostar som har en beskrivare före den, termen “skarp”. Det är en lös etikett som inte regleras, så beteckningar kan vara inkonsekventa över varumärkena.

Skarp är termen som indikerar hur cheddar förändras i smak och textur som det åldras. Milda cheddars är i åldern 2 till 3 månader, skarpa 6 till 9 månader och extra skarpa 1 1/2 till 2 år gamla. Som cheddar åldras, går det från mild till tanger med mer komplexa och djupare smaker. Dess textur går också från mjuk och krämig till att utveckla hårda, saltliknande kristaller som kallas kalciumlaktat.

Det bästa sättet att förstå åldern och skärpan hos cheddar är att smaka på två olika åldrar av cheddar sida vid sida. Gå med samma varumärke om möjligt för att få en rättvis jämförelse och börja prova! Först då kommer du att veta om du gillar mild och krämig eller nutty och tangy.

Matlagning med Cheddar

Om du bara nibbling på cheddar, bör du självklart gå med den ålder du tycker smakar bäst. Matlagning med cheddar är dock en annan historia. Ju mer äldre osten är, desto mindre fukt innehåller den och desto mer värme krävs för att smälta den. Milda eller skarpa cheddars smälter bäst, medan åldrade cheddars börjar bete sig mer som parmesanost.

  Vad är skillnaden mellan smör och margarin?

Så där har du det – allt du behöver veta om cheddar och hur man väljer den rätta i mataffären. Vem är redo att ha en grillad ostsmörgås till middag ikväll?