Vad handlar det om San Marzano Tomater?

Kanske har du läst ett recept som kallar specifikt för konserverade San Marzano-tomater. Men vad är så bra med dessa tomater i alla fall?

San Marzano-tomater är den mest kända plommatomaten som kommer ut från Italien. De odlas i den rika vulkaniska jorden vid Vesuvius-basen, vilket ger dem en söt smak och låg syrahalt och de är eftertraktade för sin fasta massa, djupröd färg, lätt att avlägsna hud och lågt frötal. Faktum är att regelbundna runda tomater vanligtvis har fyra eller fem lokaler eller fröfickor, plommatomater som de från San Marzano har bara två.

I San Marzano börjar tomatskörden i augusti och går genom september. Växterna är väldigt känsliga och alla tomater plockas för hand på toppen av sin modighet. På grund av den höga uppmärksamheten på kvalitet anser många kockar San Marzano-tomater vara bland de bästa i världen att använda i en sås.

Tomaterna odlas under mycket specifika och strikta regler och sålunda kommer autentiska San Marzano-tomater att ha en officiell DOP (Denominazione d ‘Origine Protetta) på burken eller burken, även om det finns häxta vuxna versioner med samma frövarianter. Det är jämförbart med skillnaden mellan fransk champagne och mousserande vin från Kalifornien. På grund av deras stora smak och konsistens måste mycket lite göras för dem vid öppning då burken.