Vad handlar det om Mozzarella med låg fuktighet?

Ibland märker jag inte helt vissa livsmedelsbutiker tills de pekar på mig, och mozzarella med låg fuktighet var en av dem. Mozzarella med låg fuktighet ser annorlunda ut än de fina behållarna med färsk mozzarella fylld med vatten och är till och med lagrad i en helt annan del av affären. Så vad exakt är mozzarella ost med låg fuktighet?

Vad exakt är låg-fukt Mozzarella?

Som namnet antyder har mozzarella med låg fuktighet en lägre vattenhalt än fräsch mozzarellaost. Men det är lite mer till det. Ibland kallas även “åldrig mozzarella”, “vanlig mozzarella” eller “mozzarella”, denna lågfuktost ger mer tid till sur och ålder, vilket i slutändan påverkar smaken, konsistensen, hållbarheten och hur det kockar.

Mozzarella med låg fuktighet är osten som du hittar i mejeripåsen (nära blocken av cheddar, ricotta, gräddfil och stallost), som säljs i hela block, pre-shredded påsar och strängost. Den har en tätare konsistens och en snyggare, saltare smak än mild, mjölkaktig färsk mozzarella. Medan färsk mozzarella åldras och försämras snabbt efter det att den har gjorts, har mozzarella med låg fuktighet en synnerligen längre hållbarhet och kan vara i kylskåp i flera veckor.

Oavsett om du börjar med ett helt block eller pre-shredded, mozzarella med låg fuktighet är känd för smältbarheten. Dess form ändras enkelt genom värme, vilket innebär att det smälter som en dröm, blir elastisk och elastisk. Och till skillnad från färsk mozzarella släpper det litet eller inget vatten när det smälter.

Hur man gör fantastisk pizza hemma

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Den bästa tiden att använda låg-fukt Mozzarella

Den allra bästa tiden att bryta mozzarella med låg fuktighet är för pizza natt; Det är vårt nummer-en-ost plocka för pizzor.

Självklart finns det smaken och högsta smältbarhet som möjliggör ett bra ostdragningsmoment, men det är verkligen den låga vattenhalten som gör att den sticker ut. Eftersom denna lågfuktighetsost släpper ut lite eller inget vatten när det lagar mat, betyder det att du är mycket mindre benägna att hamna i en fuktig pizza.