Vad handlar det om Baobab?

Jag skulle vilja presentera dig för baobab (vik-o-bab). Har du provat denna ovanliga frukt än? Här är vad det smakar och vad du kan göra med det.

(Bildkredit: Adam Atkinson)

Var kommer Baobab från?

Baobab är en infödd frukt från en upp och ner tittar “träd av livet” i Afrika. Den ädla träd kan leva i hundratals, även tusentals år. Det brinner aldrig och kan lagra vatten i bagageutrymmet, vilket kan tappas för frisättning i tider med torka.

Dess massa marknadsförs som en icke-GMO, organisk, hållbar kontantgrödor för de kvinnor som skördar den. Massan – i form av pulver och torkad frukt – sitter sannolikt på hyllorna på din lokal bland torkad frukt och goji och acai bärpulver. Det beror på att baobab också råkar vara chockablock med antioxidanter, mineraler och fibrer.

Hur bearbetas baobab?

Hur hanterar de massan? Frukten skakas försiktigt av träden och sprickas öppen för att avslöja sin naturligt uttorkade inre massa, vilken förvandlas till pulver med ett minimum av bearbetning. Stephan Broburg, chef för Baobab Foods, kallar det för en “rå, hel mat”.

(Bildkredit: Adam Atkinson)

Var kan jag hitta Baobab??

Jag mötte först små torkade baobabbitar, förstärkt med mango och annan fruktjuice, i bulkdelen. Vi började snacka på det direkt (barn älskade det), lägga till det för yoghurt men mestadels äter det av fistful. Jag gick tillbaka till bulk med drömmar om hemlagad granola och havregryn-baobabkakor, men kunde inte hitta den. Istället hittade jag en väska med mango, jordgubbar och hallon smaksatta kuber från Baobab Foods.

Internetsökning avslöjar ett annat varumärke som erbjuder fyra kakafärger, Bonga Foods i Kalifornien, startades av kvinnor och syftar till att bemyndiga kvinnor. Du kanske ser Powbab acai granatäpplefrukt chews, pre-wrapped och i påsar. Alla dessa märken erbjuder också råpulveret; Bonga har också en-serveringspaket.

Vad kan du göra med Baobab?

Dess lilla citrus smak smälter väl med smoothie, te och citronader. i bakverk jag är beredd att låna en liten hiss (i likhet med grädde av tartar). Att tillsätta det till vatten resulterar i en mindre grov Metamucil-liknande upplevelse; två matskedar erbjuder 6 gram fiber. FDA mäter sin antioxidanthalt vid 15 000 ORAC-enheter, tre gånger mer än det rekommenderade minimumet och mer än acai, goji och granatäpple.

Jag ska testa dess mettle som en räddningsåtgärd i vinter. Under tiden kommer jag att baka några kakor med tuggorna, som jag får veta är fortfarande intakt i ugnen.

Har du någonsin lagat mat med dessa saker??