Vad handlar det om apelsin och lila blomkål?

(Bildkredit: Kelli Foster)

Medan det är lätt att komma ikapp med vinterns squash på böndernas marknad just nu, fortsätt fortsätta. Det händer ännu mer spännande saker. Som apelsin och lila blomkål!

Här är vad du borde veta om dessa livfulla grönsaker!

Färgad blomkål började dyka upp på bönder marknader för ungefär tio år sedan, och det har blivit allt populärare och mer tillgänglig de senaste åren.

Var kommer färgen från?

Nej, de är inte målade eller färgade! Lila blomkål får sin vackra nyans, som kan variera från blek till juveltonad, från närvaron av antioxidantantocyanin, som också finns i rödkål och rött vin.

Orange blomkål upptäcktes först i Kanada 1970, även om det tog flera års korsning innan den var allmänt tillgänglig. Färgen kommer från en genetisk mutation som gör att växten kan hålla mer betakaroten. Den innehåller också ca 25% mer vitamin A än vit blomkål.

Vad smakar det som?

Färgad blomkål har samma fasthet, smuliga floretter och textur som sin vita motsvarighet, med subtila skillnader i smak. Orange blomkål kallas även “cheddar” blomkål, men det smakar ingenting som ost. Dess smak är mild, lite söt och krämig. På samma sätt är lila blomkål mild och lite söt med nutty nyanser.

Var kan man köpa färgad blomkål?

Din bästa satsning är att kolla in din lokala böndermarknad, men du kan också ha tur att hitta apelsin och lila blomkål i butiker som Whole Foods. Här i den nordöstra färgade blomkålen är under högsäsong under hösten månader, men du kommer sannolikt att hitta den året runt i Kalifornien.

Vad ska man leta efter

Medan nyansfärgen av färgad blomkål kan sträcka sig från subtil till livlig, är tonen ingen indikation på friskhet. Leta efter blomkål som har likformig färg med tätt packade floretter som är fria från bruna fläckar och fläckar. Det borde känna sig tungt för det, och bladen ska se fräscha och levande ut. Wilted lämnar indikerar ett äldre blomkålblad.

Matlagning med färgad blomkål

Koka med färgad blomkål precis som du skulle med vit blomkål! Du kan steka den, ånga den, masha den, risera den eller göra den till en soppa. Och självklart kan du också äta den rå.

Prova färgad blomkål i ett av dessa recept:

  • Blomkål Fritters med Mint & Ärtspridning
  • Grillad Chipotle Lime Blomkål Steaks
  • Krämig Curried Blomkålssoppa
  • Hur man gör blomkålcouscous
  • Piskad Blomkål med Crème Fraîche

Har du någonsin provat färgad blomkål? Vad är ditt favorit sätt att äta det?