Vad är Smen?

(Bildkrediter: bildpartner / Shutterstock)

Vårt val av matlagningsfetter som vi använder i köket verkar ständigt växa och utvecklas. Borta är de dagar då våra val var bara smör eller en flaska märkt “vegetabilisk olja”. Även all-purpose olivolja (extra-jungfru eller på annat sätt) får lite hård konkurrens. Inspirerad av traditioner från hela världen experimenterar vi nu med matlagningsfetter som ghee, niter kibbeh och kokosnötolja.

Men här är en annan du borde lära känna som kommer från Nordafrika. Det är funky, smakfullt och i motsats till vad du redan har i ditt kök.

Vad är Smen?

Smen är saltat jäst smör som kommer från Marocko. För att få det, får får, ko eller getmjölksmör värmas och spännas för att bli klarat smör. Därefter hälls det klarade smöret i en keramikburk och salt tillsätts. Örter som timjan eller oregano blandas ibland ibland. Kärlet förseglas sedan och lämnas för att åldras på en sval, mörk plats (traditionellt begravd under jord) i minst en månad, men ofta i flera år.

Vad smakar det som?

Smöret noteras att ha en mycket stark, stinkig och nästan blå ostliknande doft och smak. Ju längre smen åldras, ju mer intensiv blir det. Faktum är att det anses vara en delikatess i Marocko, och det har traditionellt sagts att den stinkare smen är, desto mer uppskattad är det, vilket är en reflektion över den rikedom av familjen som producerade den.

Hur man använder det

Smen är en viktig ingrediens i marockansk mat. Den används som både en matolja för rätter som tagine och couscous, men sprider sig helt enkelt på bröd som mellanmål. Det läggs även i kaffe.

Om du är en fan av funkyen av blåost, ge smen ett försök på egen hand på bröd eller kakor – men kom ihåg att lite går långt. Annars försök att integrera det i din matlagning. Definitivt ge det ett försök i en traditionell tagine, men vara inte rädd för att bli lite kreativ: Använd den för att skära kött, steka ägg eller tillsätt lite till hemlagad harissa.

Nyfiken att prova? Det är inte särskilt lätt att få ahold utanför Marocko, men det finns några online källor. Annars kan du också försöka göra det själv. Det är faktiskt inte så svårt att göra som det kan tyckas – nej, du behöver inte begrava det under jord!

Har du någonsin försökt smen? Hur tycker du om att använda den?