Vad är skillnaden? Soba, Udon och Rice Noodles

En gång i tiden, om du ville göra ett recept som krävde soba, udon eller någon annan typ av asiatisk nudel, var du också tvungen att hitta din närmaste asiatiska mataffär. Lyckligtvis har dessa nudlar blivit mycket lättare att hitta de senaste åren. Här är en snabbguide till de vanligaste typerna!

Du lagar i allmänhet dessa asiatiska nudlar på samma sätt som du lagar någon annan typ av pasta: i en stor mängd saltat kokande vatten tills pastaen är al dente. Undantagen är risnudlar och cellofan nudlar, som är så tunna och ömma att de bara behöver blötläggas i varmt vatten tills det är mjukt.

Soba – Dessa nudlar är gjorda av bovete mjöl och har en motsvarande stark, nutty smak. Många bovete nudlar har också lite vetemjöl i dem, vilket betyder att de inte är glutenfria. Men ren bokhete soba kan hittas – det är starkare i smak och väldigt gott, och naturligtvis glutenfri. Vi hittar vanligtvis torkade soba i paket, men håll ögonen öppna för färsk soba på asiatiska marknader (eller gör din egen!). Torkad soba ser ut som flat spaghetti och är vanligtvis ljus beige till mörkbrungrå i färg. Prova soba i dessa recept:
• Sesam-Vitlök Soba Nudlar med stekt ägg
• Kall soba, sesam och morotsalad

Udon – Tjuv och mjuk, dessa tjocka nudlar är bästa när du kan hitta dem fräscha. Torkad udon är fortfarande bra, men texturen är tätare. Udon har en neutral smak, så de gör ett bra val för starkt smakade rätter. Prova dessa recept:
• Udonsoppa med Bok Choy och Poached Egg
• Curried Udon Noodle Stir Fry

Ramen – Också gjord av vete, ramen nudlar är mycket tunnare och längre än udon och har en trevlig söt bett när de kokas. Glöm det kryddspaket som de kommer med och gör din egen, sunda, snygga Ramen.

Bön trådar – Dessa kallas också ibland cellofan nudlar, glasnudlar eller mung bön trådar. De är gjorda av mungbönstärkelse, och ser ut som små buntar av mycket tunna, genomskinliga trådar. Dessa nudlar är fantastiska i vegetabiliska och Mint Summer Rolls eller som ersättning för vermicelli risnudlar.

Vermicelli ris nudlar – Vermicelli nudlar är gjorda av rismjöl och har en mycket liknande konsistens för ägghårspasta. De torkade nudlarna kommer i paket med långa, mycket tunna, genomskinliga trådar. Prova dem i Bun Chay (Vietnamese Vegetarian Noodle Salad) eller som en ersättning för bönor.

Risnudlar – Dessa är också gjorda av rismjöl, men smalare och mjukare när de kokas. Prova dem i rätter som Pad Thai eller Vietnamese Noodle Pho.

Vilka rätter tycker du om att göra med dessa nudlar?

Relaterad: Känn dina asiatiska gröna

(Bild: Emma Christensen)