Vad är skillnaden? Paprika

Varm, söt, rökt, vanlig, ungerska, spanska – vad är skillnaderna mellan paprika?

Paprika är ett pulver av slipning av böterna av olika slag Capsicum annuum paprika. Används för smak och färg, det är den fjärde mest konsumerade kryddan i världen och visas ofta i kryddblandningar (som bahārāt vi publicerade tidigare i veckan), gnuggar, marinader, grytor, chilis och som garnering. Beroende på mångfalden av peppar och hur det behandlas kan färgen sträcka sig från ljusrött till brunt och smaken från mild till kryddig. Därför är det till hjälp att känna till de olika egenskaper som varje typ av paprika kan ta med till en maträtt.

“Vanlig” eller “vanlig” paprika

De flesta paprika som säljs i livsmedelsbutiker är helt enkelt märkta “paprika”. Dess ursprung kan vara ungerska, kaliforniska eller sydamerikanska, och det blandas ibland med andra chiles som cayenne. Denna paprika tenderar att vara varken söt eller varm och är en lämplig garnering för saker som deviled ägg eller vart du vill ha lite färg.

&tjur Ungerska paprikan

Paprika anses vara Ungerns nationella krydda och det förekommer i landets mest berömda maträtt, goulash. Ungerska paprika är gjord av paprika som skördas och sorteras sedan, rostade och blandas för att skapa olika sorter. Alla ungerska paprikor har viss grad av rik, söt röd pepparsmak, men de varierar i brådska och värme. De åtta graderna av ungerska paprika är különleges (“speciell kvalitet”; mild och mest livlig röd), csípősmentes csemege (känslig och mild), csemege paprika (liknande den tidigare men mer skarp), csípős csemege (ännu mer skarp), édesnemes (“ädla sött”, något skarp och ljusröd), félédes (halv-söt med medelstark), Rózsa (mildt skarp och blek röd), och Erős (hetaste och ljusbrun till apelsin). I USA, vad marknadsförs som Ungerskt söt paprika är vanligtvis édesnemes sorten.

Spansk paprika eller pimenton

Även om generellt mindre intensiv att ungerska paprika, spanska paprika kan sträcka sig från dulce (söt och mild) till Agridulce (bittersweet och medium varm) till picante (hett), beroende på vilken typ av peppar som används (rund eller lång), huruvida frön är borttagna och hur de bearbetas. I Spaniens La Vera-region skördar bönderna och torkar chilierna över träbränder och skapar rökt paprika eller pimentón de La Vera. Rökt paprika ska användas i paella och rätter där du vill ha en djup, woodsy smak.

Om du har ett recept som kräver paprikat utan att ange vilken typ, kan du vanligtvis komma med med att använda ungersk söt paprika. Men också överväga vilken typ av färg, sötma, brådska eller värme du vill lägga till och experimentera med den breda världen av paprika sorter!

(Bilder: Flickr medlem vi4kin licensierad under Creative Commons, Otto’s ungerska Deli, HotPaella.com)