Vad är skillnaden mellan torra och oljepåpackade soltorkade tomater?

(Bildkredit: Christine Gallary)

Tomater är en av höjdpunkterna i sommarproduktionen – jag sparar mig själv med så många tomater som möjligt medan de är på toppen av modenhet, saftig och den perfekta balansen mellan söt och tårta. Men vad sägs om resten av året när goda tomater inte är tillgängliga?

Soltorkade tomater är ett bra sätt att bevara sommartomater så att de kan användas när som helst på året när du vill ha en bra stans tomatsmak. Hur är de gjorda, och vad är skillnaden mellan de som säljs som torkad frukt och de som är förpackade i olja?

Torka soltorkade tomater

(Bildkredit: Christine Gallary)

Hur soltorkade tomater görs

Processen med att göra soltorkade tomater är verkligen ingen annorlunda än hur andra torkade frukter görs. Ripe tomater (ibland behandlade med svaveldioxid först för att bevara färg och kvalitet) lämnas i solen för att torka i några dagar, där de kan förlora cirka 93% av deras vikt i processen. Du kan också uppnå samma resultat genom att torka ut tomaten i en dehydrator eller ugn.

Plommatomater är vanligtvis de som förvandlas till soltorkade tomater, även om du kanske kan hitta andra sorter och färger. Soltorkade tomater behåller mycket av deras vitaminer och antioxidanter.

Oljepackade soltorkade tomater

(Bildkredit: Christine Gallary)

Vad är skillnaden mellan vanliga och oljepåpackade soltorkade tomater?

Soltorkade tomater finns i två former:

Torkade tomater ha en konsistens som liknar torkad frukt och säljs i förpackningar eller i bulkbehållarna.

Oljepackade tomater torkas på samma sätt som de torra packade tomaterna, men efter torkning är tomaterna nedsänkt i olja och ibland smakämnen som örter och vitlök. De säljs i burkar – ibland som hela tomater eller stora bitar, eller klippa mer fint i julienne bitar (små band).

  10 Låg Carb Recept för Slow Cooker

Hur använder du soltorkade tomater?

Soltorkade tomater har en intensiv söttsmak som är mycket starkare än färska tomater, så lite går långt. De har också en chewier konsistens, så hydratisering av de vanliga innan du använder dem är viktigt om du inte planerar att laga dem i någon vätska, som för en sallad.

Oljepackade soltorkade tomater kan användas direkt från burken, och den smakfulla oljan är en utmärkt bas för salladsdressingar! Töm oljan från tomaterna och klistra av eventuell överflödig olja med pappershanddukar innan du använder dem.

Förvara vanliga soltorkade tomater i en lufttät behållare bort från värme och ljus så att de håller sig fuktiga. Förvara öppnade burkar med oljepåpackade soltorkade tomater i kylskåpet. Oljan kommer att stelna runt tomaterna, men om du låter burken komma tillbaka till rumstemperatur, kommer oljan att återgå till ett flytande tillstånd så att du kan dra ut tomaterna.

Vilken typ av soltorkade tomater ska jag använda?

Om ett recept inte anger vilken typ av soltorkade tomater att använda, är de ganska utbytbara. Det handlar bara om på vilket sätt du förbereda dem för ditt recept.

De vanliga har inte så mycket fukt, så hydrat dem i något varmt vatten eller annan vätska först för att plumpa dem upp.

Om du använder oljepakade tomater, helt enkelt dränera dem av olja innan du använder (men reservera oljan för andra användningar). Och kom ihåg att kolla om dina oljepackade soltorkade tomater har andra smakämnen i dem för att se till att de fungerar bra i receptet du gör.

Soltorkade Tomatrecept

  • Bakad Manicotti med soltorkade tomater och timjan
  • Soltorkad Tomat & Pesto Rolls
  • Creamy Chicken Salad med persilja Valnöt Pesto & Soltorkade Tomater
  • Savory Scones med getost och soltorkade tomater
  • Orzo sallad med rosmarin mandlar och soltorkade tomater