Vad är skillnaden mellan söta potatis och yams?

F: Vad är skillnaden mellan en sötpotatis och en yam? Min pojkvän och jag är kär i “sötpotatisfries” så jag handlar ofta för dem, vanligtvis griper det som finns på lager.

Finns det någon skillnad? Är det bättre att steka? – Skickat av Kate

Redaktör: Kate, söta potatis och yams är faktiskt två olika arter, men det blir förvirrande eftersom namnen används på ett oföränderligt sätt på amerikanska marknader för att hänvisa till sötpotatis. Äkta yams ses sällan i USA, men du kan ibland hitta dem på latinska marknader eller specialaffärer. De kan identifieras av deras tjocka, skaliga hud och avrundade ändar (i motsats till de avsmalnande ändarna av sötpotatis).

För stekning, skulle vi rekommendera att gå till roten som faktiskt är märkt “sötpotatis”. Dessa har ljusare färgat kött, tenderar att vara stärkelse och kommer att vara fastare under matlagning än roten märkt “yam”. En yam på amerikanska marknader kan indikera en speciell typ av mörkorange sötpotatis som är högre i socker och blir fuktig när den kokas. Det är bra för sötpotatispaj och barnmat, men inte så bra för krispiga pommes frites!

Håll ett öga ut för sanna yams. Vi hör att de är båda söta och stärkelse, så vi tror att de skulle göra bra pommes frites!

Läsare, har du några råd för att göra bra sötpotatisfries hemma?

Nästa fråga?

Relaterad: Recept: Rostad sötpotatissticka med rosmarin

(Bild: Flickr medlem Ed Yourdon licensierad under Creative Commons)

  Recept: One-Pot BBQ Chicken Burrito Bowls