Vad är skillnaden mellan Salsa och Pico de Gallo?

Hur man gör restaurangstil salsa i en blender

(Bildkredit: Quentin Bacon)

Tortilla chips är bra på egen hand, men lägg till en skål med salsa eller pico de gallo till bilden och snacking tar en god tur till det bättre. Dessa två mexikanska dips delar ganska gemensamt, men vet du vad som skiljer dem från varandra?

(Bildkredit: Quentin Bacon)

Det handlar om textur och friskhet

Beroende på receptet kan ingredienserna för salsa och pico de gallo vara nästan identiska. Vad som skiljer dessa två kryddor är deras konsistens och om ingredienserna är kokta eller okokta.

Mer om Salsa

Salsa, det spanska ordet för sås, kan referera till kokta eller färska blandningar. Med en sådan definierad öppning, betyder det att salsa kan köra kombinationen. Ofta är inte salsa gjord med tomater, lök, örter och chili, även om det finns många variationer med frukt och andra grönsaker som majs eller bönor. Grön salsa eller salsa verde är gjord med tomatillos och koriander.

Konsistensen av salsa kan variera och är känd för att innehålla en avsevärd mängd vätska (bättre för att sopa upp för tortillakorr, om du frågar oss). Vissa recept använder de tärnade ingredienserna, medan andra bearbetar ingredienserna i mer av en puré innan de serveras.

Du kommer också att upptäcka att vissa salsor är lagade, vilket ger dem en mer smaklig tomatsmak du inte hittar i den alltid fräscha pico de gallo.

Få ett recept: Hur man gör restaurangstil salsa i en blender

Hur man gör Pico de Gallo (Salsa Fresca)

(Bildkredit: Dana Velden)

Mer om Pico de Gallo

Pico de Gallo, kallad salsa fresk, är en typ av salsa. Det är en färsk, okokt blandning av hackade tomater och lök, koriander, färsk chili, limejuice och salt. Till skillnad från salsa, som kan ta på sig många olika variationer, varierar ingredienserna i pico de gallo inte riktigt från recept till recept och är alltid färska.

Medan traditionell salsa har en tunnare konsistens med mer flytande är pico de gallo tjock, med varje hackad ingrediens tydligt synlig.

Få ett recept: Hur man gör Pico de Gallo (Salsa Fresca)

Mix & Match

Om du serverar det med chips kan dessa två såser användas utbytbart. Det handlar bara om personlig preferens. Om du lagar mat med det, bör du dock komma ihåg att salsa vanligen innehåller mer flytande än pico de gallo, så du kan behöva justera för bytet i enlighet med detta.