Vad är skillnaden mellan pickling och fermentering?

Hur man gör snabbpipade röda lökar

(Bildkredit: Dana Velden)

Pickling och fermentering är två metoder för naturligt konserverande av mat, och båda ger några läckra och snygga resultat. Vet du vad som skiljer dem från varandra?

Skillnaden mellan pickling och fermentering

Medan både betning och jäsning ger olika resultat, finns det några områden av överlappning som lätt kan gnista lite förvirring. Här är vad du behöver komma ihåg: Pickling innebär blötläggning i en sur vätska för att uppnå en sur smak. när livsmedel fermenteras, är den sura smaken ett resultat av en kemisk reaktion mellan en mat sugars och naturligt närvarande bakterier – ingen tillsatt syra krävs.

Mer om pickling

Pickling är en metod för livsmedelsförvaring som fungerar genom att nedsänka livsmedel i en sur lösning, som ättika, som förändrar både smak och konsistens hos maten. Det innefattar också användningen av värme, som tjänar till att förstöra och hämma tillväxten av alla mikroorganismer.

Det snabbaste och enklaste sättet är snabb betning, där ättika tillsammans med socker, salt och ibland olika örter eller kryddor kokas och hälls sedan över frukter eller grönsaker som lämnas för att suga i en kort stund.

Och även om vinäger är en produkt av jäsning, syltas inte gärnade livsmedel som standard, eftersom de inte producerar samma probiotiska och enzymatiska egenskaper av fermenterade livsmedel.

Få din pickle på

  • Lättaste kylskåp Pickles
  • Hur man gör dill pickles
  • Pickled Red Radishes
  • Vitlök & Coriander Quick-Pickled Baby Morötter

Mer om fermentering

Fermentering å andra sidan kräver inte en tillsatt sur vätska eller värme, och kan åstadkommas med så lite som en behållare och salt (även om det vanligtvis går in i det). Det är ett av de äldsta och mest grundläggande sätten att bevara mat. Processen tar vanligen längre tid än betning och ändrar slutligen matens färg, smak och struktur.

Frukt och grönsaker innehåller naturliga bakterier som vid berövande av luft kan undertrycka och hämma tillväxten av andra mikrober som skulle orsaka förstöring. Under jäsningsprocessen omvandlar dessa naturliga bakterier kolhydrater och sockerarter i hela matvaror, till exempel grönsaker eller till och med mjölk, till en syra som då blir den idealiska miljön för att bevara den maten. Lakto-fermentering, en process som framkallas genom närvaron av laktobacillus, ger fermenterade livsmedel och dricker deras signatur-tangy och sur smak, men skapar också probiotika som hjälper till vid matsmältningen.

Med tanke på närvaron av en syra som åstadkommes genom fermentationsprocessen kan hemmagjorda fermenterade livsmedel kategoriseras som syltad och fermenteras. Fermenterade livsmedel och drycker inkluderar saker som surkål, kimchi, kombucha, kokos yoghurt, miso och tempeh.

Recept för fermenterade livsmedel

  • Hur man gör hemlagad surkål i en Masonburk
  • Hur man gör lätta Kimchi hemma
  • Hur man gör Kombucha Tea hemma
  • Hur man gör mjölk Kefir