Vad är skillnaden mellan halva och halva, ljuskrämen, whipping cream och heavy cream?

Det finns ett skrämmande antal kartongpints och quarts av olika krämsorter i mataffären. Vilken är vilken? Finns det en skillnad mellan dem? Här är en komplett rundown så du kommer inte hitta dig själv att skrapa huvudet nästa gång du är i mejeripassagen.

Skillnaden mellan halva och halv, ljuskräm, piskningskräm och tung kräm

Skillnaden mellan dessa fyra vanliga flödessorter är egentligen bara den mängd fett de innehåller.

  • Halvhalvt innehåller 12 procent fett
  • Ljuskräm innehåller 20 procent fett
  • Piskräm innehåller 35 procent fett
  • Tung kräm innehåller 38 procent fett

Ju högre fettinnehåll desto tjockare är grädden, och desto lättare är det att piska i stabila toppar (eller vispad grädde). Högfettiga krämer är också mer motståndskraftiga mot curdling, så de är ett bättre val i soppor och såser när grädden värms upp.

Om du försöker undvika grädde med högre fett av en viss orsak, försök grädden med fetthalten precis under den som krävdes, eftersom det kommer att vara närmaste underlag innan du experimenterar med lättare krämer.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Hälften och hälften

Halva och halv är exakt vad det låter som, lika delar helmjölk och ljuskräm. Den innehåller cirka 12 procent fett, vilket gör den rikare än helmjölk (som innehåller 3,5 procent fett), men mindre rik än ljuskräm. Detta gör det till ett populärt tillskott till kaffe eftersom det ger lite mer rikedom till koppen än helmjölk, men inte lika mycket som grädde. Det innehåller emellertid inte tillräckligt med fett för att piskas. Så njut av det i din mugg eller prova att använda den i desserter som kräver lika delar mjölk och grädde, som panna cotta.

Få ett recept: Hur man gör Panna Cotta

Lätt grädde

Ett steg upp är lätt kräm, som innehåller cirka 20 procent fett. Medan rikare än hälften, det innehåller fortfarande inte tillräckligt mycket fett att piskas, så det är ett bra val om du vill ha ännu mer krämighet i ditt kaffe. Det är också fint drizzled över färsk frukt, pund kaka eller frukt chips eller smulor. Ljuskräm kan eventuellt störas när en betydande mängd upphettas i en soppa eller sås, men du kommer inte att löpa den risken om du bara lägger till en stänk till äggrör innan du lagar dem – resultatet blir extra krämigt.

Få ett recept: Hur man gör mjuka, krämiga äggröra

Tårning Strawberry Shortcake

(Bildkredit: Christine Han)

Vispgrädde

Nu kommer vi in ​​på fettrik territorium. Vid en kraftig 35 procent fett kan piskad grädde faktiskt piskas in i läckra toppar för alla dina tårta- och pajdocka behov. Det är också rik nog att det inte kommer att curdle när det upphettas i soppor och såser. Det är nästan identiskt med tung grädde (se nedan), så om ett recept kräver tung grädde och du bara kan hitta grädde, använd det istället istället.

Läs mer: 7 Viktiga tips för att göra (och lagra) bättre vispad grädde

Tung Kräm

Högst upp i diagrammen är tung grädde, ibland kallas även tung piskräm, som innehåller cirka 38 procent fett. Det är ganska oskiljbart från piskad grädde – båda kan piskas, churned i glass, och läggas till soppor och såser utan risk för curdling. Vi skulle inte berätta för någon om du stänker lite in i det kaffe eller drizzle lite på din morgonskål med havre.

Få ett recept: Hur man gör No-Cook, No-Churn, 2-ingrediens Ice Cream