Vad är skillnaden mellan Brie och Camembert?

(Bildkredit: Kelli Foster)

Om du älskar gräddig, jordnär fransk ost med en blommig skål, är du förmodligen bekant med Brie och Camembert. Sprid över en bit av crusty baguette dessa doftande ostar är läckra på de mest funky sätt.

De har ganska gemensamt, men vet du vad som skiljer dem från varandra?

Brie och Camembert ser lika ut, serveras ofta på liknande sätt, och till och med kommer från ett liknande recept, men det finns fortfarande subtila skillnader som sätter dessa två ostar iväg. Här är vad du behöver veta om dem.

(Bildkredit: Kelli Foster)

Brie vs Camembert

Historia & Ursprung

Medan det inte finns någon officiell rekord, är det trodde att Brie har varit runt längre än Camembert. Och medan båda ostarna härstammar i Frankrike, kommer Brie från Ile-de-France, och är också namnet på en region där. Camembert är gjord i Normandie, i nordvästra Frankrike.

Produktion

Både Brie och Camembert är kojölksost, även om man har en högre fetthalt. Vet du vilken? Cream läggs till Brie (dock inte till Camembert), vilket ger en högre mjölkfettinnehåll och en krämigare konsistens. Du kan också hitta trippelbröd Brie som är exceptionellt smidig, krämig och helt utsökt.

Storlek

Det här är ett område där dessa två ostar verkligen står ifrån varandra. Innan du köpte dem båda samtidigt så märkte jag det aldrig tidigare. Kanske har du inte heller. Brie säljs ofta av skivan, en kil av det större hjulet, medan Camembert säljs som ett helt hjul. Anledningen till detta är storlek. Traditionellt mäter ett Briehjul mellan 9 och 17 tum i diameter, medan Camembert är en bråkdel av det på bara 5 tum över. Men många livsmedelsbutiker bär nu “baby Brie”, som är lika stor som Camembert – bara gnider ytterligare förvirring mellan dessa två mjuka ostar.

  Recept: Instant Mac and Cheese Mix i en Mason Jar

Smak

Brie och Camemberts smakprofiler är ganska lika. Båda beskrivs typiskt som smakande jordnära, nutty, fruktig, gräsbevuxen och till och med svampig. Smakvariationerna är subtila, men Brie är mildare med en krämig, smörig smak, medan Camembert har en djupare, mer jordnärlig och intensiv smak och arom.

Prova dessa Brie och Camembert Recept

  • Bakad Brie med Herbed kronärtskockor
  • Brie & Svamp Strata
  • Grillad Radicchio med krämig ost

Har du en preferens mellan Brie och Camembert?