Vad är skillnaden mellan Bisque och Chowder?

Recept: Creamy-Yet-Light Fish Chowder

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Bisque och chowder – är de bara snygga moniker för krämig soppa? Finns det verkligen en skillnad?

Den här frågan har aldrig korsat mig förrän den nyligen tillställdes mig. Min omedelbara tanke var att svaret var uppenbart. Förutom när jag började faktiskt tänka på det, hade jag verkligen ingen aning om vad som skilde dem. Så, vad exakt är skillnaden mellan bisque och chowder?

Bisque och chowder är två mycket läckra och mycket liknande sorters soppa. Båda är tjocka och krämiga, har franska ursprung och är traditionellt gjorda med skaldjur. Ändå finns det en huvudsak som skiljer dem åt.

Recept: Enkel Hummer Bisque för två

(Bildkredit: Nealey Dozier)

bisque

Bisque är en typ av soppa som är rik och krämig, och traditionellt gjord av renade skaldjur. Autentiska recept slipade skalen i en fin pasta och använd det för att tjockna soppen. Mer vanligt är förtjockningar av ris med ris, som kan renas eller spännas ut i slutet av tillagningen.

Den mest kända är hummer bisque, krabbs bisque och räkor bisque. Det finns också många sorter idag som utesluter skaldjur och skaldjur helt och hållet och förlita sig på att producera som tomater eller svampar.

Vad sätter denna krämiga soppa ifrån sin enkla renade grönsaks soppa relativ, är Tillägg av vin och grädde.

Vårt favorit bisque recept

  • Recept: Enkel Hummer Bisque för två

chowder

Chowder är en helt annan sak helt och hållet. Till skillnad från bisque som är slät, är chowder tjock och tjock. Traditionellt är den fylld med bitar av grönsaker, skaldjur och / eller kött. Det innehåller också vanligtvis mjölk eller grädde och får sin tjocka konsistens från starka grönsaker, som potatis.

Roligt faktum: ordet chowder kommer från franska ordet för kittel, vilket var typen av potten fiskare brukade använda för att laga sin gryta.

Chowder recept vi älskar

  • Recept: Fresh Clam Chowder
  • Recept: New England Fish Chowder

Vad är din favorit typ av bisque eller chowder?