Vad är Mirin?

(Bildkredit: Kelli Foster)

Om du tittar på många japanska recept, liksom andra asiatiska inspirerade rätter, speciellt teriyaki och pommes frites, hittar du en vanlig ingrediens bland dem – mirin. Även om du aldrig har kokat med mirin har du sannolikt smakat det förut.

Men vad är Mirin? Hur lagar du med det? Och viktigast av allt, vad smakar det som?

Vad är Mirin?

Mirin är en vanlig häftklammer som används i japansk matlagning. Det är en typ av risvin, liknande skull, men med en lägre alkohol och högre sockerhalt.

Mirin har en söt smak som gör den till en fin kontrast när den används med saltare såser, som soja eller tamari. Den har en gyllene till ljus gulfärg och en något tjock konsistens.

Mirin har en låg alkoholhalt, som varierar från en procent till högst tjugo beroende på sorten. Bredt sålda märken, som den som visas ovan, innehåller ofta mindre än 10% alkohol. Och eftersom alkoholprocenten är låg, brinner den lätt under matlagningen.

Tillsammans med sojasås är detta söta vin en av huvudingredienserna i traditionell teriyaki sås. Det används också för att avsluta många japanska soppor, inklusive miso.

Recept: Nobu’s Miso-Marinated Black Cod Recept

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Var kan man köpa Mirin

Mirin är allmänt tillgänglig i de flesta livsmedelsbutiker, såväl som asiatiska och internationella marknader. Leta efter det i gången där soja, tamari och teriyaki såser är lagrade.

Hur man använder Mirin i matlagning

Mirin är väldigt mångsidig och fungerar bra med allt från kött och fisk till grönsaker och tofu. Det gör ett fint tillskott till stekpärlor och marinader, och på grund av dess sockerhalt gör mirin en fin glasyr för grönsaker, kött och fisk.

Mirin är också känd för att tona ner rätter som har en stark fiskig eller smakfull smak.

Observera att mirin har en stark, distinkt smak, så använd den i små mängder. Lite går en lång väg.

Recept med Mirin

  • Nobu’s Miso-Marinated Black Cod Recept
  • Enkel lax Teriyaki
  • Basic Beef Sukiyaki, Kansai Style
  • Japansk Braised Pork Belly

Vad är ditt favorit sätt att använda mirin?