Vad är Harissa?

(Bildkredit: Kelli Foster)

Kanske har du hört talas om harissa, men har du någonsin provat det? Om du älskar kryddor och lägger till en krydda med kryddor till dina måltider, vill du kolla upp det här!

Harissa är en kryddig och aromatisk chilipasta som är en vanligt förekommande stapel i nordafrikansk och Mellanöstern.

Harissa recept varierar mellan länder och regioner, men en standardversion innehåller en blandning av heta chili peppar (som ofta är rökta), vitlök, olivolja och kryddor, som kummin, koriander, karamell och mynta. Tomater och rosenblad är också vanliga ingredienser.

Även om du älskar kryddig mat packar harissa ganska en punch. Lite går en lång väg.

Var hittar du Harissa

Harissa är oftast gjorda färdiga i burkar, rör och burkar. En kryddpuddingversion finns också tillgänglig. Din bästa satsning på att hitta harissa är Mellanöstern-marknader, specialaffärer och i de etniska sektionerna i de flesta livsmedelsbutiker.

Du kan också göra det själv. Det är väldigt enkelt!

Recept: Hur man gör Harissa Pasta hemma

Hur man använder Harissa

Jag tror att den bättre frågan är hur kan du inte använd harissa!

Denna smakpasta kan användas för att förbättra soppor, grytor, aptitretare och huvudrätter. Använd det har en marinaden för kött och fisk. Blanda det med hummus eller någon av dina favoritdips. Använd det som en spridning för att uppleva din pizza. Jag älskar att lägga en sked i en skål med olivolja … det är bröd som dimmar himlen.

Har du någonsin försökt Harissa? Vad är ditt favorit sätt att införliva det i en måltid?

Uppdaterad från ett inlägg som ursprungligen publicerades i augusti 2009.