Vad är det vaxbeläggning på blåbär?

Blåbärs Pie Night Oats

(Bildkrediter: Izy Hossack)

Du vet vad jag menar. På en eller annan gång, om du på blåbäret plockade dig själv eller tog tag i butiken, har du antagligen märkt en matt gråhårig vaxaktig beläggning som omger dina bär. Kanske har du helt enkelt torkat bort den innan du dyker in i bärbärgen. Men har du några gissningar om vad det kan vara?

Det kallas blom, och det är helt naturligt.

Denna bleka beläggning som lämnar bär en mörk skugga av blått kallas blom. Det är en naturlig vaxartad beläggning som produceras av bären som fungerar som en barriär, skyddar skinn från insekter och bakterier. Det hjälper också att försegla i fruktens naturliga fuktighet. Tänk på det som en naturlig sköld som arbetar för att hålla blåbär färska längre.

Du kanske märker att din blåbärsbehållare är fylld med en blandning av färger. Vissa bär har en blek beläggning och andra är en djupare nyans av blått. När det gäller blåbär med blom jämfört med dem utan konstaterar Mark Villata från US Highbush Blueberry Council att man inte är positiv över den andra. Olika sorter av blåbär kan ha olika mängder blomning. Tänk också på att bär inte mognar på samma gång. Blom är också ett tecken på friskhet, så som blåbär åldras (eller ju mer de hanteras) blommar bleknar och avslöjar en djupare färgad bär.

Och blomningen händer inte bara på blåbär: Du har kanske också märkt det här naturligt förekommande skiktet på druvor, plommon, päron och äpplen.

Men är det säkert att äta?

Ja, blåbär som har en blek beläggning av blom är lika säkra att äta som blåbär som inte har blomning. Och som med alla blåbär, blommar eller blommar, nämner Villata att skölja båda typerna bra, precis innan de äter.