Vad är Clotted Cream?

(Bildkrediter: Jane Rix / Shutterstock)

Om du någonsin har haft chansen att njuta av eftermiddagste på ett fint hotell eller terum, har du haft turen att serveras clotted cream. Piled högt på scones tillsammans med sylt, det är så dekadent att det är praktiskt taget efterrätt. Men vad exakt är det?

Vad är Clotted Cream?

Clotted Cream har sitt ursprung i länen Devon och Cornwall i sydvästra England. Det görs genom indirekt uppvärmning av fullmjölkad mjölk i grunda kokkärl över ånga eller vattenbad. Sedan får den svalna i kokkärlet i 12 till 24 timmar, vid vilken tidpunkt grädden stiger till ytan och bildar “blodproppar”, som skummas av och blir täppt grädde.

I minst 55 procent smörfett är klyvkräm allvarligt övergiven (vanlig grädde har bara 18 procent smörfett.) Den har en söt, kokt mjölksmak och är jämn och extra tjock. Om det produceras i Devon, kallas det Devonshire cream eller Devon clotted cream; Om det produceras i Cornwall kallas det Cornwall clotted cream.

Det är inte särskilt lätt att hitta på livsmedelsbutiker utanför England, eftersom ny clotted cream har en mycket kort hållbarhet, men det finns några online-resurser där du kan köpa den. Annars kan du försöka göra det själv. Hur som helst, dina scones kommer att tacka dig.

Få vårt Scone Recept: Hur man gör smörjiga, smält-i-mun-scones

En värdig ersättare

Om du inte kan få händerna på täppt grädde och du inte är redo för att göra det själv, har du fortfarande ett par alternativ att replikera samma rika och krämiga spridning på dina scones. Crème fraîche är en odlad grädde som liknar gräddfil, men den är tjockare, rikare och mycket mindre snygg. Leta efter en med ett högt fettinnehåll för att få det närmaste med täppt grädde i både konsistens och smak.

Ett annat alternativ är att piska mascarpone, en mjuk italiensk gräddeost och tung kräm tillsammans. Mascarpone på egen hand är perfekt övergiven, men lite för tunn för att replikera clotted cream. Kombinera den med piskad tung grädde gör den inte bara ännu rikare, utan också tjocknar den, vilket ger en liknande konsistens till täppt grädde. Bara slå två delar mascarpone med en del tung grädde tills mjuka toppar bildar.

Är du en fan av täppt grädde?