Två fantastiska ost aptitretare från Italien

Jag spenderade lite tid i Italien förra månaden och kom undan med mycket ostfoder. Svårt att välja bara en sak att lyfta fram.

Två av mina favoriter är lätt replikerbara nu när jag är hemma, och de är båda super enkla, super eleganta förrätter. Eller snarare, aperitivi.

Den första innehåller bara fyra ingredienser, och skulle vara lika välkommen som en förrätt eller en efterrätt: Figs, granatäpplefrön, olivolja och plommonstora bollar av färsk mozzarella.

Vad som var speciellt med skålen var de enskilda delarna av mozzarella, vilket inte är typiskt, eftersom mozzarella normalt kommer i antingen 1-pund bollar eller körsbärstorlek eller “ciliegine”. Åh, Italien … alltid de elusiva erbjudandenen, du. Mozz de hade gjort för en sådan bra presentation och servering, men om du inte kan hitta den av den dimensionen, använd bara en stor del och se till att den är ny. Eller hej, gör din egen, till vilken storlek du gillar.

Den andra appen som var en tankblåsare hade ännu färre ingredienser. Bara tre. Men för att replikera kan det vara lite svårare. Eller dyrare.

Stjärnan i skålen var straciatella, det vill säga de krämiga strängarna av, bra, grädde, som brukade spilla burrata. Det är i princip vad som gör burrata, burrata.

Drizzled med olivolja och några pulveriserade svart tryffel, även i olja, och det är det. Kanske kan tryffelolja göra tricket, om du inte är emot det. Men jag känner nästan som att vissa skivade, rostade shiitakes kan vara en riktigt trevlig ersättare. Svamp och grädde: En smaklig kollision av jord och fett. Vi använde inte ens bröd, men du kunde.

Båda rätterna var så enkla, så geni. Exakt vilken typ av mat du kan replikera om du längtar efter lite reminiscing när du är hemma.

(Bilder: Nora Singley)