Tips: Roastgrönsaker för en vecka med luncher

Om du vill spara tid och äta friskare, är en av de bästa tipsen vi kan erbjuda att rosta en veckas värde av grönsaker på en gång. Oavsett vilken dag du väljer – kanske söndag – gör detta till en del av din rutin, och i ungefär 30 mest praktiska minuter kommer du att ligga till grund för flera goda måltider, som dessa fem luncher…

Stek upp flera pannor av grönsaker – asparges, paprika, rotgrönsaker, squash, vad som helst i säsong. Du kan lägga till örter och kryddor om du vill, men för maximal mångsidighet, bara täcka dem i lite olivolja, salt och peppar. Kyl den rostade veggen i lufttäta behållare och använd dem hela veckan.

Här är fem enkla och näringsrika lunchidéer:

Grönsallad: Kasta grillade grönsaker med färska grönsaker, en handfull torkad frukt och nötter och din favorit dressing. Vi älskar denna enkla balsamiska vinaigrette.

Kornsallad: Kombinera rostade grönsaker med kokta och kylda hela korn som stavad, farro eller quinoa, en flaska olja och ättika, och några hackade färska örter som persilja, basilika eller hingstar.

Soppa: Gör en enkel renad soppa med rostade grönsaker och vatten, lager, grädde eller yoghurt. Ta en titt på det här inlägget för några favoritkombinationer.

Pita: Fyll ett pitabröd med sallad eller arugula, rostade grönsaker och feta. Om du vill kan du lägga till en spridning som hummus eller tahini miso dressing.

Tartine: Topa en skiva helkorsbröd med ricotta eller getost och grillade grönsaker. För inspiration, kolla in denna rostade tomatsartin med örter och sötpotatis och getostbruschetta med pumpafrön.

Plus några tips för rostning av grönsaker:

• Så att steka alla grönsaker
• Höghaltiga rostade grönsaker
• Prova detta! Sena vintergrönsaker rostade i baconfett

Relaterad: Video: Koka en vecka med grönsaker på en eftermiddag

(Bild: Dana Velden)