Tips: Lägg till Rutabaga till potatismos

Första gången jag hade potatismos med rutabagas var i en väns hus. Hon hade lagat middag för oss och frågade henne varför potatisen var en speciell guldfärg med en så rik smak. Vilken typ av potatis var detta? “Jag lade till lite rutabagas till dem”, lognade hon. Jag trodde att det här var en exotisk skapelse som hon hade tänkt, men hon sa till mig att det är vanligt i Nordeuropa att göra det här.

I Polen kallas kombinationen av dessa två allestädes närvarande vintergrönsaker Användning z Ziemniak, och i Skottland heter denna maträtt “Neeps and Tatties.” Det var fantastiskt, och jag tänkte på mig själv: “Nå, nu kanske jag slutar se den stackars rutabaga!”

Potatismos med Rutabaga, eller Neeps & Tatties

Ingredienser
1 stor rutabaga, skalad och kubad
2 russetpotatis, skalad och kubad
2 till 3 msk. Smör
Salt och peppar efter smak
Kräm eller mjölk (tillval)

Förberedelse
Rutabagas tar längre tid att laga mat, så lägg dem i en kruka med lite kokande vatten eller buljong och låt sjuda i 15 minuter. Tillsätt sedan potatis och simma i 20 minuter. Båda grönsakerna bör vara gaffel-anbud. Töm och tillsätt salt och peppar efter smak, sedan smöret och mosen. Du kan även lägga till lite mjölk eller grädde, om du vill. Traditionellt serveras med haggis, men kan serveras som en sida med någon kötträtt eller som toppning för herdens paj.

Relaterad:
Komfortmat: Shepherd’s Pie
Helgkokning: hemligheter av fantastiska potatismos

(Bild: Kathryn Hill)