Teknik: Hur man använder Tamarindmassa

Pad thai och många andra sydostasiatiska rätter skulle bara inte vara samma utan några hälsosamma skedar av söt sour tamarind. För det mesta använder vi block av tamarindmassa när denna ingrediens behövs, och dessa kräver lite extra prep-arbete innan de går in i potten. Här är vad vi gör!

Dessa tamarindmassor är tamarindfrukterna som avlägsnas av ytterhöljen och komprimeras tätt ihop. Ibland avlägsnas frön, men vi brukar hitta några fröer fröer även i paket märkta “fröslösa”! Massan själv är väldigt fibrös, så vi måste mjukna och trycka den genom en finmaskad sil för att separera den ätbara massan från fibersträngarna.

Först avskurna den del du behöver. Det är inte en exakt vetenskap, men vi brukar finna att en 6-uns bit (ca 1 kopp) ger oss mellan 1/2 och 3/4 kopp massa.

Nästa omslag, massan med kokande vatten. Du behöver om en kopp vatten för varje kopp tamarindmassa. (Ledsen – det är här bilderna blir lite … är … visuellt otillräckliga, om du tar oss i drift.)

Låt massan sitta i 15 – 20 minuter tills mjukad. Använd dina fingrar för att masha det lite, och tryck sedan lite åt gången genom en fin meshed sil. Vi finner att en spatel eller liten skrapa verkligen är till hjälp för detta steg. Du skakar i huvudsak fibrerna mot silen för att separera massan från fibrerna. Massan faller igenom och fibrerna ligger bakom.

Till slut borde du ha en skål full av mjuk tamarindpasta som handlar om konsistensen av äppelsås. Detta är nu klart att användas och kan omröras direkt i din maträtt.

Om du gillar smaken av rak tamarind, försök att blötlägga tamarindfibrerna i vatten för en uppfriskande drink eller tugga på fibrerna för ett litet mellanmål! Spara också vattnet som användes för att suga tamarinden. Du kan använda den i din matlagning i stället för något av vattnet eller buljongen, eller du kan späda det i mousserande vatten för en annan ta på tamarindjuice!

Relaterad: Hur man öppnar en Durian frukt

(Bilder: Emma Christensen för Kitchn)