Sweet and Mild: Vad handlar det om Cipollini-lök?

Vi har sett fler och fler av dessa små killar nyligen och vi kunde inte vara lyckligare. Cipollinilök (uttalad chip-oh-lee-knee) var en gång en sällsynt behandling bara att hitta på fina restauranger och den enstaka gourmetmarknaden. Vi är glada att de äntligen får sin uppmärksamhet … Nu vad exakt är de?

Deras namn betyder bokstavligen “löklök” på italienska, och det är de faktiskt! Cipollinis handlar om storleken på en golfboll med en något planad utseende. De är tunnskinniga och har genomskinligt vitt kött med mer restsocker än din genomsnittliga gula eller vita lök.

Vilket gör dem otroliga för rostning eller karamellisering. Rostad hel i ugnen eller kokad i lite smör på spisen, cipollinis blir mjuk och smälter praktiskt taget i munnen. De kvarvarande sockerarterna karamelliserar och koncentrerar sig och lämnar inget av den astringenta rålöksmaken.

Allvar har du inte haft karamelliserade lökar tills du har gjort dem med cipollinilök. Även du lökhattare där ute kan bli svepade!

Den enda nackdelen med cipollinis är att få den tunna huden av. Vi brukar använda en paringkniv för att dra av remsor från rot till stam. Du kan också koka lökarna i några sekunder för att lossa huden. Det är en smärta, men definitivt värt det för de söta lökarna under.

Här är några recept att prova:

Cipollini och svamp tårta från Kitchn
Rostade Cipollini Lök från Vit på Rice
Potatisallad med Cipollini lök, oliver och fänkål från Martha Stewart

Hur använder du cipollinis i din matlagning?

Relaterad: Rå till söt: Så här ändrar du lökens intensitet

(Bild: Emma Christensen)