Straight Up: Vad är Cachaca?

En viss sydamerikansk cocktail har tagit Nordamerika med storm. Och plötsligt har en helt ny marknad för en en gång känd ande blivit uppstigen.

Cocktailen? Caipirinha.

Själen? cachaça.

Naturligtvis, tillbaka i deras födelseort i Brasilien, cachaça (kah-SCHAH-sa) – och Caipirinhas (kai-pee-Reen-yuhs) – är inget nytt. Produktionen av landets nationella anda går tillbaka i 400 år, och medan bara en del etiketter har tagit sig ut för export finns över 5000 varumärken (ja 5000!) För närvarande tillgängliga i Brasilien, allt från hantverkare till industri.

Dessa provtagning cachaça för första gången kommer utan tvekan att finna det okunnigt bekant: en sockerrör-sockerbaserad anda, cachaça är faktiskt en mycket nära kusin av vitt rom. Men den viktigaste skillnaden mellan de två spriten ligger i det sätt som basbeståndet hanteras: medan rom traditionellt är framställt av bearbetad sockerrör (melass), är cachaça tillverkad av färskpressad, obearbetad sockerrörsjuice, som låter den utgöra en tydligt ren, gräsmattig smak och en subtilt örtartad näsa.

Några (amerikanska) alternativ

På den nedre änden av saker är Pitu. Denna gamla stalwart är omedelbart igenkännlig av röd hummer på etiketten. Med en ganska hård, grov och klar smak (men ett attraktivt lågt pris på $ 13 eller så för en liter flaska) är det inte en nypa cachaça, men är perfekt servicibel när den härdas av socker och kalk av en Caipirinha.

Bland alternativen på mitten till övre delen av saker är Leblon (över, vänster), Sagatiba Pura (ovan, höger), Cabana, och Agua Luca (prissatt på $ 20- $ 30-sortimentet för en 750 ml flaska). Dessa märken kännetecknas av en renare, mjukare smak, vilket gör dem vackert mångsidiga för blandning – eller till och med för att sippra på egen hand. Backas av sofistikerade marknadsföringskampanjer, har dessa relativt nykomlingar på den amerikanska marknaden, i sen tid, gjort ganska stänk.

Superpremierna. Smooth, mellow och förförisk sippable, dessa barrelåldrade, bärnstensfärgade andar är single-malt scotchesna i cachaça-världen. Rangordna var som helst från $ 40- $ 500 + -intervallet är dessa småbatchar, hantverksmässiga etiketter några av de nyaste ankomsterna på den amerikanska marknaden. Vi deltog nyligen i en förhandsgranskning av Sagatiba Velha (en slät, mid-range-priced sipper) och Sagatiba Preciosa (begränsad upplaga, fat i åldern 23 år, nyligen hämtat över $ 1200 på en Christies auktion i Storbritannien!). Sublimt slät och sofistikerad. Både Velha och Preciosa kommer att släppas i USA i höst.

Klassisk Caipirinha
gör en cocktail

2 uns cachaça
4-6 lime kilar
2 tsk granulärt socker (* Medan råsocker används ibland här, tenderar det att muddyma den rena sockerrörsmaken av cachaça. De flesta mixologer föredrar istället granulerat (vitt) socker eller enkel sirap.)

Koka kalk med sockret i ett gammaldags glas. Tillsätt is och cachaça och rör om.

Caipirinhas är en enkel, klassisk drink, men inte den enda cocktailanvändningen för den nationella andan i Brasilien. Vi trodde att receptet var särskilt gott:

Maça Martini (via Sagatiba)
gör en cocktail

2 uns Sagatiba Pura (eller annan unaged cachaça)
1/2 ounce elderflower cordial
1/2 uns färskpressad limejuice
2 1/2 ounce äppelcider

Skaka alla ingredienser i en cocktailskakare med is och spänna in i ett cocktailglas. Garnera med en äpple skiva och mint kvist.

Har du provat cachaça än?

Relaterad: Cocktailrekommendation: Plommon Caipirinha

(Bild: Nora Maynard)

-Nora