Straight Up: Hur man räfflar ett cocktailglas för Margaritas – och mer

Det är en vacker varm dag, perfekt för en Margaritas kycklingång. Du har allt du behöver för att göra en hylla, handgjord dryck: färska limer för juice, Cointreau, en god kvalitet “silver” tequila, och naturligtvis lite is. Det finns bara en sista liten men viktig detalj: salt för glasets kant. Så här får du det rätt.

Mer än bara en dekorativ blomning, lägger salt en smakfull grace notering till de flytande ingredienserna i en Margarita, balansera ut den orangea sötnosken av Triple Sec (i vårt idealscenario, Cointreau), kalkens tartness och den hejda värmen av tequila. Trick är, du vill njuta av den salta smaken och utsökt grov konsistens kort med varje nypa utan att det är helt överväldigande – och bortskämd – din dryck.

Oroa dig inte. Det är allt i (väldigt lätt) tekniken:

Fixar scenen
Först fyll i en tallrik med ett kvarts eller så av kosher (inte iodiserat bord) salt. Därefter fuktar glasets kant med en kalkskiva genom att skära en grunt skåra i fruktens kött och glider sedan över glasets kant, som om det ska garneras (enligt bilden ovan, längst ner till vänster). Dra sedan lime längs hela fälgen, kläm försiktigt (inte så svårt att det droppar) tills kanten är jämnt fuktad. Det borde göra en fin ren linje.

Nu hemligheten
Du vill försäkra dig om att saltet bara sitter på utsidan av glaset – inte inuti, där det kan falla i vätskan och orsaka salta kaos. Så nu, istället för att trycka hela fälgen i pannan på en gång, kaka-cutter stil, prova detta: Tippa glaset på sin sida, parallellt med pannan (som bilden ovan, till höger). Vrid försiktigt glasstången mellan fingrarna och tappa randen försiktigt i saltlådan tills hela ytterkanten är täckt. Skaka av några lösa korn i diskbänken, och du är klar. Ditt glas är nu klart att fyllas med en nyskakad Margarita!

  Bra fråga: Vad betyder "uppdelat" i recept?

Några Bonus Tips

  • Vissa bartenders föredrar att stanna halvvägs och lämna en del glasets kant bara, så att saltet bildar en elegant halvmåne mån.
  • När du gör drycker för en stor folkmassa kan glasögonen rimmas flera timmar före tid och lämnas att torka.
  • Återstående salt från din dryckesession kan sättas bort i en liten behållare (separat från ditt huvudstick) och sparas för nästa gång. Eller om det är slutet på säsongen för dig, använd det föräldralösa saltet för att skrubba träskivor eller gjutjärnspannor.

Andra användningsområden
Denna teknik kommer givetvis att fungera för varje blandad dryck som kräver en smaksatt kant, som superfinsocker med en Sidecar (använd citronsaft eller Cointreau för att fuktas) eller kakaopulver med en Chocolate Martini (använd Creme de Cacoa Likör).

Har du egna favoritvariationer? Låt oss veta!

Se även detta recept:
• Recept: Margaritas för att göra män och kvinnor giggle

(Bild: Nora Maynard)

-Nora