Stark och sur: Calamansi Citroner

Kolla in dessa små lilla citroner! Låt dig inte luras av deras söta utseende, dock. Dessa diminutiva citrusfrukter packar ett seriöst surt slag.

Jag upptäckte dessa speciella calamansi citroner på Mountain View Farmers Market söder om San Francisco. Först trodde jag att de var mandarin apelsiner eller kanske kumquats. De har samma form och ser ut som mandarin apelsiner, men med färg och tunn hud på en kumquat.

Det visar sig att jag inte var så långt borta. Calamansi citrus är faktiskt ett mycket gammalt kors mellan mandarin apelsiner och kumquats. Frukten odlas i hela Sydostasien, främst i Filippinerna och Malaysia, men odling har gradvis spridit sig till andra varma växande regioner – som Kalifornien! Växterna på min böndermarknad kallade dem citroner, men du kan också hitta dem kallade Calamansi limes, kinesiska apelsiner, kalamansi, gyllene limes eller till och med Panama apelsiner.

Calamansi är en av de ingredienser som gör filippinska och malaysiska rätter smakar verkligen äkta. Smaken är något som en sur orange eller en lite sötare kalk, och det har en doft att matcha. Det läggs till sambals och laksas, pressas över nydampad fisk, eller till och med sippas själv som en uppfriskande drink.

Om du får händerna på några calamansi, prova dessa recept:

Calamansi Juice från Rasa Malaysia
Candied Calamansi Limes från Använd Real Butter
Grillad Tilapia med Calamansi och Fisksås från Jun-Blog

Vet du och älskar calamansi citrus? Hur använder du det?

Relaterad: Soda + Spirit + Citrus: 5 Förfriskande Simple Sippers

(Bilder: Emma Christensen)