Sommarrecept: Söt Körsbärsirup (Ingen Cherry Pitter krävs!)

En handfull söta, saftiga körsbär uppenbarar bra sommar äta men ibland måste det mörka, söta smaken delas, behöver en vän, måste mingla.

Körsbär och lime? Vänner. Körsbär och rakad is? Bästa kompisar. Behöver jag även nämna hur nära körsbär och bourbon är? Därför är det bäst att ta minst ett pund eller två och minska dem till sin renaste form.

Jag vet att jag inte är ensam när jag säger att det enda som hindrar mig från att skapa dessa kombinationer är att ta bort alla de pesky groparna. En körsbärssnip är en fin contraption, om jag inte brydde sig om att körsbärsjuice spydde överallt och färgade den favoritvita skjortan som jag oundvikligen bär på, och om jag egentligen ägde en körsbärspitare – vilket jag inte gör. Istället var jag fast besluten att hitta en lat damens sätt att göra en söt, crimsonjuice utan allt arbete.

Förtjusande insåg jag att det inte tar mycket mer än en potatismasare och en sil för att skilja juice från gropen. Blanda bara körsbären med lite socker och koka över kaminen tills de släpper ut saften och börjar falla ihop. Spänn blandningen genom en fin mesh och du är kvar med en söt rubinsirap som ger allt från limead till pannkakor en förförisk körsbärsspinn.


Söt körsbärssirap

Gör 1 kopp

  • 1 pund

    stammade söta körsbär (ca 3 koppar)

  • 3/4 kopp

    strösocker

Kombinera körsbär och socker i en medelstora kastrull och placera över medelvärme. Rör om att koka körsbär i socker och använd sedan en potatismaskare för att krossa körsbären och släpp ut saften (det blir enklare att göra när de har värmt upp lite).

Ta till en simmer, rör om så småningom tills sockret har löst sig. Koka på en simmer, anpassa värmen efter behov och koka tills kirsebär är mjuka och börjar bryta ner, cirka 15 minuter. 

Sätt en sil över en medium skål och häll körsbärsblandningen i silen. Pressa ner fastämnena tills hela saften har gått igenom silen. Kassera fasta ämnen och kyla sirapen tills den är klar att användas. Sirap kommer att hålla kylen i upp till två veckor. 

Kolla in igen på fredag, eftersom jag ger dig en av mina favorit sätt att använda denna körsbärssirap!

(Bilder: Kate Ramos)