Sommarrecept: Snabb, Cool Gurksås för Smörgåsar och Sallader

Detta är inte tzatziki. Vi vet att det ser ut som tzatziki. Och innan du frågar, “Hur många gurka-yoghurtsåser behöver man verkligen, hur som helst?” Låt oss förklara skillnaden…

När jag växte upp brukade min mormor servera skivade tomater från hennes trädgård fyllda med en krämig gurka dressing. Den var vit, klumpig med färska gurkor och full av majonnäs, jag är säker. Detta är mitt försök att återskapa det dressing (utan att äta skedar av majonnäs).

De viktigaste skillnaderna mellan detta recept och klassiska tzatziki är att det inte innehåller dill och ingen vitlök. Det är två stora skillnader, så det är verkligen ett helt annat djur. Denna sås har yoghurt, plus lite gräddfil för tillagad smak, så gurkornas färskhet skiner verkligen igenom utan att vara dold bakom rå vitlök och örter.

Jag använder denna sås på grekiska kycklingmackor (recept på dem som kommer snart) och naturligtvis till stora stora skivor sommartomater. Men det skulle vara bra på en enkel kalkonsmörgås, ett öra av färsk majs, eller till och med en burgare.

En anteckning på yoghurt i receptet: Jag använde vanlig, vanlig yoghurt, för jag hade den till hands, men grekisk yoghurt ger dig en tjockare sås.

Snabb, Cool Gurksås

Gör ungefär en kopp

 • 3/4

  kopp skalad, riven gurka (ungefär hälften av en lång, engelsk gurka, en medelstor Kirby eller en liten vanlig gurka)

 • 1/2

  tesked salt

 • 1/4 kopp

  vanlig yoghurt (grekisk eller vanlig)

 • 3 matskedar

  gräddfil

 • Kläm av en citron

 • Salt och peppar

Placera den riven gurka i en mesh sikt över en skål. Stänk på 1/2 tesked salt, rör om och låt gurka sitta i ungefär en timme, rör om och tryck försiktigt en eller två gånger för att få ut lite av fukten.

Kombinera dränerad gurka, yoghurt och gräddfil i en skål. Rör för att kombinera. Kram lite citronsaft i och krydda med salt och peppar.

Relaterad: Tips: Salt och dränkt gurkor och kucchini

(Bild: Elizabeth Passarella)