Sommarprojekt: Gör vegetabilisk Maki Sushi med barn!

Här är ett riktigt roligt och enkelt DIY-projekt att göra med barn i sommar – handrullade grönsaksmaki sushi-rullar! Ingredienserna du behöver är billiga och lätta att hitta. Att göra egna maki sushi rullar är en mycket enkel färdighet som barnen kan hämta snabbt, och eftersom allt är klart med händerna, kan barnen faktiskt “leka” med maten för en förändring! Plus, det är ett enkelt sätt att introducera sushi till barn; krävande ätare är ofta mer villiga att prova något nytt om de har deltagit i förberedelserna från början till slut.

Sushi som har ingredienser som rullas runt ett lag av nori-tang kallas maki. Här är vad du behöver:

  • Bambu rullande matta – du kan hitta dessa på japanska och koreanska matvaror, men hela matar bär dem ofta. De kan också hittas online. Dessa varierar i pris från $ 3 till $ 7.
  • Ett paket med åtta 7 “x9” (ca) rostade nori-ark – igen, tillgängligt på asiatiska marknader, hela mat och / eller online. Priset är vanligen mellan $ 4 och $ 8.
  • En liten påse med sushi ris – se till att det står “sushi ris”. Hittade på asiatiska marknader, hela mat och / eller online.
  • Risvinäger
  • Soja sås
  • Vegetabiliska fyllningar av ditt val – här är du där du kan bli kreativ. I dessa bilder använde jag gurka, sautad spenat, morot och syltad japansk aubergine. Du kan använda sauteed shiitake svamp, sparris, paprika, kokt sötpotatis, gröna bönor, etc.
  • Valfritt: Inlagd ingefära

För att komma igång, förbereda 1 1/2 koppar ris några timmar i förväg och kyla i kylskåpet. Det måste vara coolt för att kunna arbeta med. Du kan göra detta natten innan, efter att barnen är i sängen, så att du inte distraheras av dem. Medan riset lagar mat kan du laga de grönsaker du planerar att använda genom att skära eller laga dem. När riset är kallt tillsätt ca 1/2 kopp risättika till det (mer eller mindre enligt dina smakpreferenser) och blanda väl. När du är redo att göra maki rullar, organisera din arbetsyta med maten, nori, bambu matta och en skål med vatten för att dunk dina händer innan du arbetar med klibbiga ris.

Välj ett ark nori och placera det glänsande sidan ner på bambu matta. Efter vattning händerna, plocka upp lite ris och sprida det på den lägre 1/3 av nori, och tryck sedan med fingrarna ner det försiktigt. Du vill inte trycka in den i ett fast block; du vill bara göra det lite stabilare så det faller inte ifrån varandra när du börjar rulla. Riset bör vara ungefär 1/4 av en tum i höjd. Oroa dig inte om du fortfarande kan se några av de svarta nori genom riset.

Lägg dina fyllningar i mitten av riset och tryck försiktigt ner. Gör en fyllning per rulle, men om dina barn är villiga kan du prova två eller tre fyllningar per rulle. Lägg alltid ner de största fyllningarna först. Mindre fyllningar går överst. Häll inte fyllningarna för högt, eller det blir svårt att rulla.

Nu kan du börja rulla! Lyft slutet på bambu matta som ligger närmast dig och vik den över ingredienserna. Var noga med att dra slutet av mattan ut framför dig så att den inte rullar upp i rullen. Doppa dina fingrar i en skål med vatten och lätta den fuktiga toppen av nori-arket som ligger längst bort från dig. Med en försiktig rullande rörelse, rulla rullen i slutet av nori (den del du bara fuktat) och täta rullen. Krama rullen försiktigt med händerna och med handflatorna, rulla fram och tillbaka mellan bambuplattans vik för att säkerställa att rullen är förseglad och för att hjälpa till att forma den. Grattis – du har gjort en maki sushi rulle!

Självklart är den här delen bara vuxen; ta maki-rullen och skiv den i 8 jämn skivor med en skarp kniv. Servera med sojasås och sylt ingefära. Njut av!

(Bilder: Kathryn Hill)