Snabbtips: Hur man säger om ägg är bra

Det kommer upp i vårt hus mycket. Jag gissar det kanske också i din. Det går något så här: en av oss håller upp X ingrediens till den andra frågar, “tycker du att det fortfarande är bra?” Det som följer är en delikat dans av sniffing, stirrande, skrapa huvudet och ett snabbt beslut som ofta är mer gissning än viss kunskap. Men med ägg kan det beslutet bli mycket lättare.

Nu om du någonsin stött på ett riktigt dåligt ägg skulle du veta. De luktar och det är inte söt. Men för den mellanliggande zonen när du bara inte är säker, föreslår matforskare Harold McGee att lägga dem i en skål med vatten. I sin bok, På mat och matlagning, McGee säger att “När ägget lämnar hönan börjar det försämras på viktiga sätt.” Med det sagt, ägget håller en ganska darn länge i kylskåpet, men det finns ett sätt på vilket han föreslår att testa dem hemma. McGee säger att ägg förlorar fukt genom sitt skal så att äggets inre innehåll krymper och luftcellerna expanderar. När detta händer är det mer sannolikt att ett äldre ägg flyter.

Detta säger inte nödvändigtvis att ägget är så illa att det inte ska ätas, men det säger att det har hängt ett tag. Några andra tester du kan göra hemma för att bestämma åldern på dina ägg:

Är mitt ägg friskt?
• Se: Ett nytt ägg har en ljusgul yolk som ska vara rund och perky. När ägget åldras blir vitt rinnande och äggulan blir mycket mer platt och svagt blek.
• Lyssna: Ta ett ägg från kylskåpet och håll det upp till örat. Skaka det försiktigt. Om det är friskt, kommer det inte att göra ett ljud. Om det är på den äldre sidan, kommer ägget att göra en liten rattle.
• Skala: Fräschare ägg är svårare att skalla, varför många lät ägget åldras en stund i kylskåpet innan de gjorde deviled ägg.

  Har du någonsin använt en Glass Bundt Cake Pan?

Relaterad: Kök Tips: Testa ägg för friskhet

(Bild: Chokniti / Shutterstock)