Snabbrecept: Mission Fig Jam

Nu och då kommer ett recept som bara slår dig i ansiktet, det är så bra. (Bonuspoäng när det är blixtsnabbt och oerhört enkelt.) Det var vad som hände när jag först provade detta missionsfibrer. Mitt sinne var helt blåst!

Det här receptet på murgröna i Mission anses vara en “snabb sylt” eftersom den använder torkad frukt i stället för färska, och det går inte igenom den traditionella konserveringsprocessen. I grund och botten är det bara torkade fikon simmade i några minuter med socker och vatten, sedan renad i en matprocessor. Allvarligt är det så lätt. Resultaten smakar dock som om du är slavad i timmar och timmar!

Jag njöt av min första sats av fikon sylt på en rostade crostini staplad med färsk ricotta, men när jag skriver detta kommer miljontals andra idéer att komma ihåg: fikon sylt utsmyckade över bakad brie, duktad på en ostbräda, smeder inuti ett jordnötssmör & gelé, eller virvlade i grekisk yoghurt. Möjligheterna är oändliga! Tänk bara hur imponerad ditt hus kommer gästerna vara när du tjänar detta med sin morgon toast ?! (Du kan tacka mig senare. Blink, blink.)


Snabbuppdrag Fig Jam

Gör 1 1/2 koppar

 • 6 ounces

  (cirka 22 hela) torkade Missionfigurer, stammar avlägsnades

 • 1 kopp

  socker

 • 1 kopp

  vatten

 • Juice från en citron (ca 3 matskedar)

 • 1/2 tesked

  vaniljböna pasta eller ren vanilj extrakt

Kombinera fikon, socker, vatten och citronsaft i en medelstora kastrull och koka. Minska värmen och simma tills vätskan har förtjockat något och har blivit en rosig, gyllene nyans, ca 6-8 minuter. Stäng av värmen. Rör om vaniljbönapasta (eller extrakt) och kyla blandningen i 10 minuter. Överför till en matprocessor och puree tills den är jämn.

Förvara i en lufttät behållare (som en masonburk) i kylskåpet i upp till en vecka.

Receptanteckningar

Denna mängd är perfekt för delning: en liten burk för dig själv och en för en vän. Känn dig fri till hälften, om så önskas.

Relaterad: Förrätt Recept: Rostad Fetaost med Fig-Thyme Compote

(Bilder: Nealey Dozier)