Snabba tips: hur man rengör purjolök

Som du kan se är purjolök inte de renaste grönsakerna runt! Inte bara håller sina rötter smuts som Fort Knox, men grit driver in ovanifrån och blir käftat mellan löklagren.

Innan du använder dem i recept som gårdagens Arugula Vichyssoise eller den fantastiska purjongmattan som Jill gjorde för rökt fisk som hon tjänstgjorde vid bröllopet, måste vi rengöra dem noggrant om vi vill undvika att äta mer mineraler än vi tänkte!

Här är hur!

Först knippa en kvart tum eller så ur botten av purjolöket, ta bort rötterna helt.

Därefter skär av den övre, mörkgröna delen av bladen där de börjar rinna ur purjolöket. Dessa är för fibrösa att äta, men de kan användas till smakssoppa och lager.

Den ljusgröna och vita delen som återstår är den ätbara delen av purjolöket. Klipp detta i halva längden.

Skölj varje halva under kallt, rinnande vatten. Använd dina fingrar för att böj purjén och skölj mellan lagren samtidigt som lagret hålls relativt intakt.

När du har tvättat bort all gris, kan du fortsätta hugga purjolöket enligt anvisningarna i receptet.

Eftersom purjolöket vanligtvis går in i en soppa eller rörsteg, oroa dig inte om att torka det innan du lagar mat. Om ett recept kräver torr läckage av någon anledning kan du köra den genom en salladsspinner eller trycka den mellan kökshanddukar efter att ha huggats i bitar.

Relaterad: Hur tärning en lök

(Bildkredit: Emma Christensen för Kitchn)