Skinka ben, gröna och bönor soppa

Historien om steinsoppa är en stor historia om samarbete: det lär oss att bara en handfull delade ingredienser kan omvandlas till en fest. Men det lär oss också att nästan allting kan omvandlas till soppa – även en sten, en spik, ett kastat ben. Soppa kan börja var som helst; vi har visat dig hur man gör såpa från bokstavligen några grönsaker, till exempel (när du väl känner till den metoden behöver du aldrig en vegetabilisk sopprecept igen).

Detta recept, från Melissa Clarks nya bok, tar stenkonsceptet och sträcker ut det, med början av benet bortkastat från en skinka. Det ser inte ut som mycket men det är fullt av rik marv, som fyller soppan med smak. Det är det mest tröstande jag har ätit hela veckan!

Berättelsen om steinsoppa går så här: Två soldater (eller trampar eller munk, beroende på vem som berättar historien och var) snubblar in i en liten stad som inte ger något mer än en matlagningspot slungad över en axel. De ber om mat men är nedtryckta. Tiderna är tuffa och resurser knappa.

Så de hungriga männen spelar ett delande trick. De fyller sin kruka med vatten, ställer den över en eld och kastar i en kullersten (eller en spik eller en knapp). Som byborna frågar sig om deras konstiga kulinariska stil, uppmanar männen glatt att de gör sten soppa – de behöver bara lite garnering. Det verkar inte som för mycket för att donera en kvist persilja, en bländpotatis eller två, några få handfullar bönor, och så byter byarna en soppa trots allt – allt tillsammans, bit för bit.

Soppa kan börja var som helst, och delning kan leda till en fest, även i mitten av knapphet.

I det här fallet börjar vi med ett ben, inte en sten, och de stingy byborna är representerade av ditt eget skafferi – som kan vara nakna, som min har varit nyligen. Du kan behöva scrounge för att lägga till några fler saker till benet och dess gryta med vatten – morötter (minen låg längst ned i kylskåpet, veckor gamla och skäggiga), torkade bönor (från en dammig burk i mitt kök ) och kale (de sista löven drogs från min trädgård, tuggade i spets av vissa skadedjur) – men alla dessa ingredienser, inte för mycket att titta på på egen hand, drog ut ur knapphet i vissa fall, förvandlas till de mest otrevliga , godis soppa jag har haft på länge.

Bönorna är krämiga; kale anbudet. Kål smälter in i något känsligt och gott. Det är en brothy, köttig soppa, med bitar av fläsk som glider av benet och skedar av grönsaker fulla av smak.

Detta är sten soppa på sitt bästa. Du behöver inte de bästa ingredienserna; du behöver inte en perfekt plan. Allt kommer samman, värmer ditt kök och matar din mage. Och om du delar den med någon annan så har du verkligen gjort sten soppa, börja börja.

Och jag skulle vara remiss om jag inte nämnde det faktum att detta recept kommer från Melissas nya bok: Koka det här nu: 120 enkla och delbara rätter du kan inte vänta med att göra. Det är en härlig samling mysiga recept, kryddade upp precis nog för att vara intressant och enkelt nog när som helst. Hon organiserar boken efter månad, och denna soppa är lämpligt i november-kapitlet. Andra recept för just nu inkluderar Coconut Fudge Brownies, Garlicky Broccoli Rabe, och en Butternut Squash Risotto med pistaschmandlar och citron. (Hej.) Det finns Honey Whole Wheat Cornbread och Sticky Cranberry Gingerbread.

Melissa verkar ha ett geni för att utforma recept som jag bara vill göra just nu, och den här boken är inte annorlunda. Det är också en bra bok för att lära sig att laga mat utan recept och att ta chanser i köket, eftersom hon följer varje recept med “What else?” – En kolumn med anteckningar och förslag till ändringar, substitutioner, anpassningar. Det hjälpte mig här, eftersom jag inte kunde hitta ett äkta skinka ben och använde fläskskal istället. Inte ett problem, sade hon – och det var det inte.

Det finns också inlägg med foton också; Det är en behandling att se mer av disken i fullfärg, och några tittar på Melissa och hennes dotter Dahlia. Välj den här – du kommer att älska det.

Hitta boken: Koka detta nu: 120 enkla och härliga rätter du kan inte vänta med, av Melissa Clark och publicerad av Hyperion. $ 18.61 på Amazon.

Mer om Melissa från The Kitchn:
• Köksturné: Melissa Clarks Revamped Kitchen
• I köket med god aptit: Melissa Clarks kycklinglår med gröna tomater, basilika och ingefära

Skinka ben, gröna och bönor soppa

Gör 6 till 8 portioner

 • 1 kopp

  torkade pinto bönor

 • 4 remsor

  bacon, skuren i 1/2-tums bitar

 • 3

  stora morötter, skalade och tärningar

 • 2

  selleri stjälkar, trimmad och tärnad

 • 1

  stor lök, skalad och tärnad

 • 3

  vitlöksklyftor, finhackad

 • 1

  skinka ben (1 1/4 pounds), skuren i hälften eller tredjedelar (fråga din slaktare att göra det här för dig)

 • 1

  lagerblad

 • 2 1/2 teskedar

  salt, plus till smak

 • 1/2 huvud

  grönkål, strimlad (ca 8 koppar)

 • 1 knippa

  kale, stammar avlägsnas och lämnar hackade bitar i bitar

 • Nymalt svartpeppar efter smak

 • Varm sås eller cider vinäger, för servering

Blötlägg bönorna i mycket kallt vatten över natten. Om du inte har så mycket tid kan du använda snabbblötläggningsmetoden: I en stor kruka, ta bönorna och mycket kallt vatten till koka. Stäng av värmen, täck krukan och låt stå i 1 timme. Töm bönorna.

Värm en stor kruka över medelhög värme. Tillsätt bacon och koka till skarpa, 5 till 7 minuter; ta bort med en skivad sked till en pappershanddukfodrad tallrik och spara för att garnera soppen. Tillsätt morötter, selleri och lök till baconfettet i pannan. Koka, omrör, tills mjukat, ca 5 minuter. Tillsätt vitlök och koka 1 minut.

Släpp i skinkbenet och lövbladet i potten och tillsätt 8 koppar vatten och 2 1/2 tsk salt. Koka upp blandningen över hög värme; tillsätt bönor, reducera värme till medelstora och simma i 30 minuter. Rör i kålen och låt sjuda i 30 minuter. Rör i kalen och simma tills kalen är mjuk, men fortfarande vibrerande grön, ca 15 minuter. Om du är som jag vill du ta bort köttet och läckra feta bitar från skinkbenet, hugga upp dem och rör dem tillbaka i soppan. Säsong med peppar, en flaska varm sås eller vinäger, och mer salt, om det behövs. Smula den reserverade bacon på toppen.

Receptanteckningar

Jag har gjort skinkesoppa med skinka, jag har gjort bacon soppa, och jag har gjort soppa med ett snittat grisöra. Men jag tvivlar på om jag någonsin skulle ha gjort skinkesoppa om jag inte hade gillat namnet, vilket jag upptäckte medan jag sprang genom en gammal Junior League-kokbok en dag. Soppen lät så … väl, nakna ben, som fascinerade mig som jag föreställde mig en kruka som virvlar med ingenting annat än vatten och flera tecknad-ish vita ben i den, den beniga versionen av sten soppa.

Och precis som sten soppa är faktiskt gjord av grönsaker, så är skinka ben soppa. De flesta recepten kräver bönor, gröna, lökar, morötter – ingredienser som gör att någon soppa smakar bra, med eller utan ben och stenar.

Men till skillnad från stenen i sten soppa, som inte tillför något till grönsakerna i kruken, gör skinkbenet soppan. Det gynnar inte bara benets köttiga, rökiga smak, men buljongen får kropp och rikedom från all den läckra margenen.

Det är en utmärkt soppa, smakfull, rik, lätt att göra och fylld med ömma bönor och en rad säsongsbetonade grönsaker som du kan variera med vad som finns tillgängligt. Men oavsett vad du gör, strävar du efter att inkludera kålen, som kokas i nästan en timme mjukas i genomskinliga, murgbitar som smälter på tungan.

• Om du inte ser skinkben i din slaktare, fråga bara; de kommer sannolikt att ha dem stashed i ryggen. Be din slaktare att skära benet i hälften eller i tredjedelar för dig så att det enkelt passar det i din kruka. Genom att klippa genom benet utsätts alla goda rika märgen, så att den kan suga in buljongen för att ge den en silkeslen kropp och oföränderlig rikedom.

• Skinka är mitt främsta val för denna soppa, men jag har gjort det med skinkhockar, rökt fläskhölje och andra olika rökt fläskbitar som erbjuds på bondens marknad. Du kan noga göra det med rökt kalkonhals eller vingar, men självklart kommer smaken att vara annorlunda.

• Om du vill göra denna soppa utan att behöva spåra rökt fläskpartier, kan du. Använd bacon som krävt och ersätt sedan kycklingbuljong för vattnet. Det kommer att ha bra smak om mindre kropp.

• Om du vill ersätta konserverade bönor, ge dem en bra sköljning och lägg sedan dem ihop med kålen. Du behöver cirka 2 burkar (3 koppar).

• När jag talade om bönor gjorde jag det med alla olika typer av bönor innan jag bestämde mig för att jag älskade krämfärgen av pintos bäst mot den flätade fläskmakten. Men det spelar ingen roll vilken typ av bönor du använder så länge du gillar dem.

• Jag kan aldrig få nog av kale, men collards, Swiss chard eller spenat (lägg till det under de senaste fem minuterna av matlagning) skulle vara gott på plats.

(Recept reprinted med tillstånd från Cook This Now: 120 enkla och delectable diskar du inte kan vänta med, av Melissa Clark och publicerad av Hyperion)

Relaterad: Soppa för Nattvarden: 25 Nära, Ljuva Soppa

(Bilder: Tro Durand)