Skillnaden mellan Tamari och Sojasås

(Bildkredit: Kelli Foster)

Tamari poppade först på min radar en handfull år sedan. Jag märkte att många recept som krävde sojasås ofta innehöll en anteckning för att ersätta tamari på plats för att göra receptet glutenfritt. Så jag var snabb att anta att tamari var helt enkelt glutenfri sojasås med ett mer intressant namn.

Även om båda såserna liknar färg och smak, finns det faktiskt ett antal skillnader mellan de två.

Medan både sojasås och tamari är biprodukter av fermenterade sojabönor är huvudskillnaden mellan de två närvaron av vete.

Stort ris gör varje måltid bättre. Titta på videon ->

Gluten och Tamari och Sojasås

Tamari är en bredare klass av sojasåsar, och är gjord med inget (eller väldigt lite) vete, medan traditionell sojasås innehåller vete.

  • tamari: Lite eller inget vete (alltid dubbelkontroll om man undviker gluten)
  • Soja sås: Innehåller vete (inte glutenfri)

Andra skillnader

Sojasås och dess många former finns i stor utsträckning i Asien, men tamari är speciellt en japansk form av sojasås som traditionellt gjorts som en biprodukt av miso pasta.

Skillnaderna i produktion ger varje sås sin egen unika smak. Tamari har en mörkare färg och rikare smak än den vanliga kinesiska sojasås som du kanske är mer bekant med. Det smakar också mer balanserat och mindre salt än den ibland hårda biten av sojasås, vilket gör det bra för doppning.

I stället för att hålla den ena eller den andra i ditt skåp, överväga att strumpa på båda såserna och experimentera med dem i rätter som kräver soja.

  Recept: Spicy Lentil Wraps med Tahini sås

Prova Tamari i en av dessa recept

  • Seaweed Salad med Popped Amaranth & Sesame
  • Sesam gurka sallad
  • Kinesisk Ingen Clay Pot Pot med Soy & Ginger
  • Från hummer till söt och sur: Hur man gör 6 rostfria frites

Uppdaterad från ett inlägg som ursprungligen publicerades i juli 2012.