Seasonal Recept: Eton Mess

Eton Mess är en härlig, mångsidig efterrätt: Den är lätt men ändå väldigt tillfredsställande och appellerar till både unga och sofistikerade palats. Traditionellt gjord med jordgubbar, det utnyttjar säsongsbetonad frukt och kan kastas ihop på bara några minuter. Serveras i skålar, det gör en trevlig avslappnad familjen efterrätt eller sked den i vintage champagne glasögon som en elegant finale till en fin middag.

Men hur smakar det? Tänk på det här: jordgubbarna som är omgivna av frodig, svalkande grädde och punkteras av knäckiga, snygga bitar av krusad maräng. Det perfekta äktenskapet med smak och konsistens, speciellt om du har hittat en källa till rubinröda lokala bär.

Eton Mess är en klassisk brittisk efterrätt eller pudding, som sägs ha skapats först när en hund oavsiktligt satt på en picknickhämning. Självklart är det den röra delen. Eton delen kommer från det faktum att det är den traditionella efterrätten serveras vid Eton College’s picknick firande på * gasp * den sista onsdagen i maj!

Många Eton Mess recept kallar för hemlagad maränger och du kan säkert gå dit du vill ha. Men jag var väldigt nöjd med en butiksköp, speciellt ett badkar av Trader Joe’s Vanilla Meringues. Det är också traditionellt att använda jordgubbar men det är värt att experimentera med andra frukter som hallon, blåbär, passionfruit, vinbär, björnbär…

Eton Mess

serverar 6

1 kvart jordgubbar, skrovad och skivad i tjocka bitar

Några matskedar socker

1 pint whipping cream

12-15 Trader Joe’s Vanilla Meringues, eller någon annan liten (2 “) maräng

Kasta jordgubbarna i sockret och sätt dem åt sidan till macerat i minst en timme, upp till åtta timmar.

  Har du kvarstår kärnmjölk? Frys det!

Piska grädden tills den börjar tjockna. Du vill inte piska det tills det är styvt – det ska hålla mjuka toppar när vispen lyfts från skålen.

Reservera ca 1 kopp bär för garneringen och vik de resterande bären (med all sin läckra juice) i vispgrädden med några ljusstrålar. Krumpa meringuesna i skålen, se till att ha några bitar och lite fint pulver.

Vik blandningen försiktigt några gånger. Du vill inte deflera grädden.

Servera i skålar eller ganska stämed glasögon, garnering toppen med reserverade bär för en härlig ljus röd röd stänk.

Låt briterna visa dig hur det är gjort:

Nigella Lawson

Marco Pierre White, ca 2 minuter in

(Bilder: Dana Velden)