Så stekt Blomkål

Rostad blomkål är en favoriträtt i mitt hus. Den varma ugnen gör blomkålen smidig och guldbrun, vilket ger både en karamellfärg och en söt nutty smak. Den bästa delen av rostblomkål är att den kräver nästan noll hands-on matlagning och kan lätt smakas med varma kryddor eller aromatisk vitlök. Utanför en rätter gör rostat blomkål ett utmärkt tillskott till sallader, pastor och rörbröd, och kan omvandlas till en snabb och krämig sopppostning. Så här gör du det.

(Bildkredit: Lauren Volo)

Viktigheten av rostblomkål

Några universella sanningar för att rosta andra korsfrukter grönsaker (eller någon grönsak, för den delen) är också sanna för blomkål: Förvärm ugnen, använd någon form av olja eller fett, undvik överbeläggning av pannan och stek grönsakerna ner för maximal browning.

Dessa tips, som samarbetar med några väsentliga steg, ger dig den bästa rostade blomkålen varje gång.

Använd hög värme.

Minsta temperaturen för rostning av grönsaker är 400 ° F. Ge din ugn gott om tid att förvärma för att försäkra dig om att det är varmt och klart för rostning.

Skär i små floretter.

Ja, du kan steka en hel blomkål eller till och med blomkålbiffar, men för att göra detta till en super-snabb sida, använd bitformiga bitar som är ungefär storleken på halverade floretter. (Mer om hur man bryter ner ett helt huvud blomkål nedanför.)

Säsong i en skål.

Många kockar föredrar att använda sitt bakplåt för att olja och krydda grönsaker, men en skål gör ett bättre jobb för att säkerställa välskött och välkokta grönsaker. Så mycket som jag ogillar att smutsa på en annan maträtt, använder du en skål för att belägga blomkålen med olivolja och salt ger en bättre färdig produkt.

  De 3 bästa nedskärningarna av nötkött för Pho

Placera snittet neråt.

Den sneda sidan är fin och platt, vilket ger direkt kontakt med bakplåten och ger mer yta för god bruning.

Stekt tills brunt och gott.

Du kan bli frestad att dra blomkålen ur ugnen när det är ömt, men ditt tålamod kommer att belönas om du väntar tills blomkålen blir mörkare och mer karamelliserad i ugnen.

(Bildkredit: Lauren Volo)

Hur man skär ett huvud av blomkål i bitar i bitar

Förmodligen den mest krävande uppgiften att göra rostad blomkål vrider ett huvud av blomkål i bettstora blomster. Till skillnad från broccoli, som har en lång stjälk som gör att huvudets struktur är lätt att demontera, cirkulerar blomkålens blomningar en tätt, tät kärna.

 • Ta bort löven: Och kasta inte dem! Du kan steka dem också!
 • Ta bort kärnan: Två alternativ här. Du kan ta bort kärnan genom att klippa runt den och dra ut den och skära den i kvarter. Eller du kan korsa huvudet genom kärnan från början, så att du kan se exakt var du ska klippa för att ta bort kärnan.
 • Ta bort floretterna: Därifrån har du fyra stora kilar blomkål för att skära floretter från. Lägg varje kil på en av sina plana sidor och skär mellan stammen och flororna för att släppa dem. Blomkål tenderar att vara ganska tätt packad, så du måste dra ihop några av blommorna för hand. Halva några blomkålfloretter som är större än två tum för jämnare rostning och enklare ätning.

Läs mer: Grönsaksslagaren visar dig hur man bryter ner Romanesco


Så stekt Blomkål

Serverar 4 till 6

Vad du behöver

Ingredienser

 • 1

  medelhög blomkål (ca 2 pund), löv borttagen

 • 1 matsked

  olja, såsom olivolja, canola eller grönsaker

 • 1 tesked

  kosher salt

 • Utrustning
 • Mätskedar

 • Kockens kniv

 • Skärbräda

 • Stor skål

 • Rimmat bakplåt

Instruktioner

 1. Värm ugnen: Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värm till 400 ° F.

 2. Haka blomkålen i bitar i bitar: Klipp huvudet av blomkål i hälften och sedan in i kvartalen genom kärnan, så du har 4 stora kilar blomkål. Lägg varje kil på en av sina plana sidor och skär mellan kärnan och floretterna för att lossa flororna. Blomkålen är ganska tätt packad, så du måste dra ihop några av blommorna för hand. Upprepa med de återstående 3 kilorna. Halva några blomkålfloretter som är större än 2 tum.

 3. Kasta med olja och salt: Placera floretterna i en stor skål, drizzle med oljan och strö med saltet och kasta för att kombinera.

 4. Överföring till bakplåt: Överför krydda blomkålfloretterna på ett rimmat bakplåt och sprida sig i ett jämnt lager.

 5. Stekt till guldbrun: Rosta till guldbrun och gaffel-öm, 25 till 30 minuter, bläddra blomkålen ungefär halvvägs.

 6. Servera den rostade blomkålen: Servera blomkålen varm, med ytterligare salt och peppar om så önskas.

Receptanteckningar

Lagring: Förvara kvarvarande blomkål i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 5 dagar.