Så att steka ett lammben

(Bildkredit: Leela Cyd)

Du kan få kalkon. Lämna skinkan. Prime Rib – vad är det? I mitt hus är lammben den berömda grillen; Jag älskar sin ömhet och smak. Och självklart är det högsäsong för lamm just nu, eftersom lamm talar framträdande på både påsk och påskbord.

Har du någonsin rostat ett lammben? Det kan låta skrämmande, men den lilla lilla hemligheten är att lammbenet är en av de enklaste, mest idiotsäkra köttstyckena att laga mat. Här är vårt anmärkningsvärt enkla, käftfria sätt att laga ett lammben. Det kommer att bli perfekt varje gång.

(Bildkredit: Leela Cyd)

Expert tips för att köpa och laga ett lammben

Medan jag har kokat lamm vid många tillfällen kan matlagning av ett helt ben fortfarande känna sig skrämmande. Det är en stor, dyr köttbit, och jag undrar alltid om jag ska torka ut det eller göra det svårt. Ska jag marinera det? Ska jag göra något speciellt för att se till att det är lagat ordentligt?

Jag pratade med min favorit lokala slaktare, Bluescreek Farm Meats, i Columbus, Ohio, för att lära mig lite mer om lammben och hur man lagar det.

Här är några expert tips från Jamie Smith på Bluescreek om vad man ska leta efter i lamm, och hur man lagar mat. En smekik: Att laga ett lammben är egentligen verkligen, väldigt enkelt.

Vad är ett lammben?

När vi pratar om lammben menar vi ett av djurets bakhår, och den vanligaste klippningen inkluderar endast övre delen av benet. (Tänk på låret, utan benets nedre del.)

Shank På eller Av?

Vanligen säljs lammbenet utan att skaftet är fäst. du köper bara den övre delen av benet, som det ses här, utan underdelen. Du kan beställa ett lammben med skaftet till vänster, dock; detta kallas ibland ett “amerikansk ben”, men vanligtvis kallas det bara “shank-on leg”.

Vissa föredrar detta, eftersom det ser mer traditionellt ut och dramatiskt på en serveringsfat, men det finns ingen stor fördel att ha skaftet (förutom att få ett extra soppben!).

(Bildkredit: Leela Cyd)

Boneless eller Bone-In?

Jamie föredrar benin, för smaken. Tänk på hur vi lager lager från ben, sa hon. Benen håller så mycket av smaken. När du stekt en bit kött med benet fortfarande i, får du all den smaken i köttet självt. Ett ben i lammbenet kan vara lite knepigare att skära, men vi valde att vara inlagda i denna matlagningsläsning (vi ska visa dig hur man ska skära det).

Om du är väldigt nervös för carving kött, är utbenet bra. det är lättare att skära. Om du köper ett benfritt lammben, kommer det förmodligen att komma i ett nät. När benet avlägsnas från lammet, måste köttet hållas ihop i form av benet för matlagning, så vanligtvis används värmebeständigt, ugnssäkert nät. Om nätet inte är ugnssäkert kan du knyta upp det med köksgarn istället (eller fråga din slaktare att göra det åt dig!).

(Bildkredit: Leela Cyd)

Vad ska jag begära vid slaktaren?

När du köper ett lammben rekommenderar vi att du gör det från a kvalitet och välrenommerade slaktare. Ett lammben är dyrt oavsett var du köper det, så vi anser att investeringen är bäst att spendera med en slaktare som antingen höjer djuren själv (som Bluescreek gör på sin gård) eller vem kan berätta hur lammarna höjdes.

Vi letar efter lamm som är marknadsvikt, vilket betyder inga lamm och inga lamm som är för gamla och går på (hårdare) fårkött.

Fråga också slaktaren om de kan trimma lammet ben för dig om de inte redan har gjort det. Det betyder att de kommer att trimma bort fällan, ett tjockt yttre skikt av fett (vilket kan göra lammsmakningen så starkt “fårkött-y”), liksom eventuella ytterligare fetter som du ber om att ha tagit bort. Personligen gillar jag en fin pudding av fett, som isolerar köttet och håller det ömt.

Ska jag marinera ett lammben??

Nu, hur man lagar ditt lammben? Här blir sakerna väldigt intressanta.

“Lammbenet är ett riktigt ömt skära”, sa Jamie på Bluescreek. “Du behöver inte marinera det.” I själva verket sa hon att marinering av lamm faktiskt kan göra det tuffare. En marinade är utformad för att bryta ner de hårda fibrerna i kött, men eftersom lamm är naturligt så ömt kan marinering förstöra köttets integritet – konsistensen och smaken – och göra det tufft att tugga. “Jag skulle inte marinera ett lammben i mer än två eller tre timmar,” sa Jamie. “Det är bra att följa ett recept, men var försiktig.”

För att lägga till smak för steken bestämde vi oss för att hoppa över marinering helt och säsong med kryddor och vitlök.

(Bildkredit: Leela Cyd)

Sällsynt, Medium eller Well?

Personlig preferens bör avgöra hur länge du lagar ditt lammben. Personligen finner jag sällsynta och blodiga lamm att vara obehagliga. Jag föredrar medium-sällsynt till medium – fortfarande anbud, med en antydan av rosa. Vi kalibrerade vår matlagningsläsning nedan till detta stadium av doneness, men konsultera matlagningsdiagrammet nedan om du gillar ditt lamm gjort annorlunda. Jag kommer att säga att en sådan stor köttbit sannolikt kommer att ha viss variation. delar av lammbenet var lite närmare medelstora, och andra var närmare sällsynta.

Interna temperaturer för ben i lammbenet

Alla dessa tillagningstider tar hänsyn till det faktum att vi bröt lammet först för att sära det. De antar också en viloperiod på minst 15 minuter, under vilken lammet fortsätter att laga mat internt. Det är bäst, speciellt om du gillar sällsynt eller medium sällsynt lamm, att ta ut det vid en lägre temperatur än de som officiellt rekommenderas av USDA.

KOM IHÅG! Dessa tider är bara riktlinjer. Beroende på många faktorer kan ditt lammben rosta långsammare eller snabbare. Kontrollera efter en timme och fortsätt sedan rosta, kontrollera ofta tills lammet når önskad intern temperatur.

Stekningstemperatur: 325 ° F

 • Sällsynt: 125 ° F (ca 15 minuter per pund)
 • Medium-Rare: 130 ° F till 135 ° F (ca 20 minuter per pund)
 • Medium: 135 ° F till 140 ° F (ca 25 minuter per pund)
 • Bra gjort: 155 ° F till 165 ° F (ca 30 minuter per pund)

Lammet är redan anbud: Överdriv det inte!

Den primära takeawayen, sa Jamie, är att lammet redan är ett riktigt ömt köttstycke. Matlagning ska vara enkel. Och det är vad vi ska visa dig här: ett enkelt, enkelt sätt att laga ett öm och saftigt lammben varje gång.

Gnid lammet med olivolja. Ställ lammet i ett stativ inuti en stekpanna. “src =” https://atmedia.imgix.net/0e94b6a8f7829c6cf5f4cc34909bf5b36229b86e?w=160&h=160&fit=crop “>

Vänd lammet över och krossa den andra sidan. Vänd lammet över och sätt tillbaka under köttfärjan tills den andra sidan är seared, ca 5 minuter mer. “Src =” https://atmedia.imgix.net/cc10c192be25a8e5813a05b7aaccee18ae18e32b?w=160&h=160&fit=crop “>

Täck lammet löst med folie. Tjäna pannan löst med aluminiumfolie för att hålla vitlök och rosmarin från brinnande. Sätt tillbaka lammet i ugnen och steka i 1 timme. “Src =” https://atmedia.imgix.net/39e9e63fe34dfbffcac75b114e0646862d72d3b3?w=160&h=160&fit=crop “>

Låt lammbenet vila. Låt lammet vila i minst 15 minuter före carving. “Src =” https://atmedia.imgix.net/a2a07edb11e16670dafd0de819e933f968d85fef?w=160&h=160&fit=crop “>


Så att steka ett lammben

Serverar 10, beroende på benets storlek

Vad du behöver

Ingredienser

 • 1 (5 till 7 pund)

  benben av lamm

 • 3 matskedar

  olivolja

 • Kosher salt

 • Nymalen svartpeppar

 • 6 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • Blad från 3 färska rosmarinblad, hackade

 • Utrustning
 • Stekpanna med rack

 • Aluminiumfolie

 • Skarp kocks kniv eller skärkniv, för carving

 • Instant-läst termometer

Instruktioner

 1. Ta lammet ur kylskåpet en timme innan du lagar mat. Ta lammbenet ur kylskåpet ungefär en timme före matlagning så att den närmar sig rumstemperaturen. Detta främjar snabbare och jämnare matlagning.

 2. Gnid lammet med olivolja. Ställ lammet i ett stativ inuti en stekpanna. Drizzle med olivolja och gnid i fettet och köttet.

 3. Smaka med salt och peppar. Stänk överallt med salt och peppar.

 4. Värm pannan. Ordna en ugnsspärr så att köttets övre del är några inches från broilerelementet. Värm pannan.

 5. Broil i 5 minuter. Broil tills den övre delen av lammbenet ser seared och browned, ca 5 minuter.

 6. Vänd lammet över och krossa den andra sidan. Vänd lammet över och sätt tillbaka under köttfärjan tills den andra sidan är seared, ca 5 minuter mer.

 7. Topp med vitlök och rosmarin. Ta ut lammet ur ugnen. Stäng av pannan och sätt ugns temperaturen till 325 ° F. Sätt tillbaka ugnsskivan i mitten av ugnen. Vänd lammbenet igen och gnid toppen med vitlök och rosmarin.

 8. Täck lammet löst med folie. Tjäna pannan löst med aluminiumfolie för att hålla vitlök och rosmarin från brinnande. Sätt tillbaka lammet i ugnen och steka i 1 timme.

 9. Ta bort folien efter en timme och ta temperaturen. Avlägsna lammet och ta temperaturen med en läsbart termometer i den tjockaste delen som inte rör på benet. Lammet är klart när temperaturen är 135 ° F eller högre. Vid 135 ° F kokas lammet i sällsynt skick, men det fortsätter att laga matlagning när det vilar, så vi rekommenderar att du tar det ut ur ugnen vid 135 ° för medium-sällsynt till medium. (Se matlagningstabellen ovan för allmänna stekningstider.)

 10. Vid behov, fortsätt att laga lammet tills det är klart. Om lammet inte är klart, fortsätt att laga upptäckt tills det når önskad inre temperatur, kontrollera temperaturen var 20: e minut.

 11. Låt lammbenet vila. Låt lammet vila i minst 15 minuter före carving.

 12. Skär lammet. Placera lammet på en skärbräda. Vänd det så att benet är parallellt med skärbrädet. Gör vinkelräta skivor i benet, fiska rakt ner tills din kniv träffar benet.

 13. Skär köttet från benet. Skär lammet från benet genom att skära genom botten av skivorna med kniven parallellt med benet.

Receptanteckningar

Att tjäna: Vi rekommenderar starkt att servera lammet med denna mint pesto.

Lagring: Återstående lamm kan förvaras i kylskåp i 3 dagar.

Frysning: Jamie rekommenderar frysande kvarvarande sällsynt till medium sällsynt lamm i skivor inslagna i folie. Sedan, för att värma dem lägger hon de frusna skivorna, som fortfarande är insvept, i en 350 ° F-ugn. Detta kommer att värma dem och inte överkoka dem.

Detta recept publicerades ursprungligen april 2014.