Rinner bananer verkligen långsammare när de är separerade?

(Bildkredit: Kelli Foster)

Hur lagrar du dina bananer? Håller du dem ihop i ett gäng? Skiljer du dem så fort du kommer hem från mataffären?

Vissa människor insisterar på att när bananer separeras, håller de längre än när de hålls som en massa. Jag hittade också ett tips som tar det ett steg längre. Så självklart, jag var tvungen att prova detta för att se om det verkligen fungerar.

Den ursprungliga tipsen

Tipset jag läser noterar att för långsam mogning bör bananer inte bara separeras, men topparna på stammarna bör också vara tätt omslungade med plastfolie. Tanken bakom detta är att som många frukter, utsänder bananer etylengas. Detta styr fruktens brunning och mogning, liksom för andra frukter i närheten. Etylengas frigörs naturligt genom banans stammar.

Separering, och speciellt täckning av stammarnas ände, bör innehålla frigöringen av denna gas, varigenom mognadshastigheten saktas.

→ Läs mer: Håll bananer färska längre genom att separera dem och förpacka stammarna i plastfolie på Lifehacker

(Bildkredit: Kelli Foster)

Testmetoden

Jag köpte två knippar av inte-ganska mogna, pulserande gula bananer, med lite grön nära stammen. Jag valde bunkar som hade minst bruna fläckar eller fläckar, var ungefär lika stora och hade lika mognad. Jag lämnade en massa hela och skilde den andra gruppen. Jag lämnade hälften av den andra gänget som det är, och för den andra hälften lindade jag stammarna med en bit plastplast. Jag lagrade bananer i mitt kök, bort från direkt solljus.

Jag körde detta experiment två gånger. Första gången såg bananerna sig alla mogna i exakt samma takt. Kanske tittade jag inte tillräckligt nära dem. Så, för det andra experimentet, övervakade jag bananerna närmare.

Jag övervakade bananerna i sju dagar för att se vilken grupp mogna snabbare och samlade fler fräckor och bruna fläckar dagligen. Här går det dag för dag ned.

Dag 1: Jag tog bananerna hem från affären. Ingen förändring i mogning.

Dag 2: Både bananbanan och båda grupperna som separerats har börjat förlora den gröna nyansen kring stammen. Alla bananer ser fortfarande likadant ut, utan märkbar skillnad.

Dag 3 – Alla tre grupper av bananer börjar mogna.

(Bildkredit: Kelli Foster)

Dag 3: Alla bananer börjar mogna. Det finns inte en grupp som utmärker sig som mognad snabbare eller långsammare, alla verkar vara mogna i samma takt.

Dag 4 – Bananmognad plockar upp fart. Kunde de separerade bananer ha mer bruna fläckar än gänget?

(Bildkredit: Kelli Foster)

Dag 4: Ripningstakten plockade verkligen upp för alla bananer. Alla tre grupperna har flyttat bortom några bruna fräknar till att ha många bruna fläckar. Bunken av bananer, separerade bananer och de med plastförpackade stammar verkar vara mogna i samma takt. Det finns ingen signifikant märkbar skillnad mellan grupperna.

Dag 5 – Är det bara jag, eller är de separerade bananerna mogna snabbare?

(Bildkredit: Kelli Foster)

Dag 5: Om någonting börjar det se ut som bananer som skilde sig är faktiskt mogna snabbare än bananer i gänget.

Dag 6: Varje grupp av bananer fortsätter att mogna. Och det verkar fortfarande som om bananbanan är mognad lite långsammare än de som separerades.

Dag 7 – Bananerna som separerades från gänget ser definitivt mer mogna ut.

(Bildkredit: Kelli Foster)

Dag 7: Skillnaden är inte stor, men de bananer som separerades har definitivt rivit snabbare än de som hölls som en massa.

Resultaten

Bananer riter inte betydligt långsammare när de är separerade. Båda gångerna jag sprang detta experiment blev de bananer som separerades faktiskt mogna snabbare än gänget. Och inslagning av stammen med plastfolie verkade inte förändra ripningshastigheten.

Bedömning: Detta är inte ett tankegångsspets

Slutliga anteckningar

Jag har alltid hållit bananer lagrade som en gäng i en skål på disken, dra av ena som jag var redo att äta den. Eftersom det inte märktes någon signifikant skillnad i att skilja bananer direkt efter köpet, håller jag fast vid att hålla mina bananer bundna ihop.

Hur lagrar du dina bananer? Har du några tips för att göra dem ännu längre?