Regional Mirepoix: Smaksättningstips för italiensk, kinesisk, thailändsk och indisk matlagning

Du har ingen tvekan hört talas om mirepoix genom dina kulinariska äventyr eller mat-tv-tittande. (Bekännelse: Jag trodde faktiskt alltid att det var uttalat meer-a-qua.) Det är en vanlig blandning av aromater som ofta läggs till grytor eller soppor på samma sätt som salt och peppar tillsätts för att ge en välbekant blandning av smakliga smakar. Men visste du att det finns andra typer av mirepoix? En thailändsk version eller en kinesisk version, till exempel? Jag ska visa dig några andra mirepoix stilar från hela världen så att du kan ge din nästa soppa eller gryta någon regional skillnad.

Klassikern franska Mirepoix-stil, ofta kallad den heliga treenigheten, är ett förhållande mellan 2: 1: 1 av tärningar, selleri och morötter. Det används ofta i soppor, grytor, creoler eller gumbos för att skapa en solid grund för smaker och aromer. Ett annat vanligt tag är italienska stil av mirepoix, kallad soffritto. Detta görs ofta med samma tre ingredienser som mirepoix, förutom sauterade i olivolja i stället för smör. Vitlök och persilja läggs ofta till blandningen också i den här italienska versionen.

Men vad händer om du gör en kinesisk stil måltid ikväll? Då kan du prova ett förhållande mellan 2: 1: 1 gröna lök, ingefära och vitlök för att lägga till viktiga smaker och aromer från regionen.

För Thai mat, prova ett 2: 1: 1 förhållande basilika, ingefära och citrongräs – efterbehandling med färsk kaffir limejuice efter smak.

Du hittar också en liknande blandning av ingredienser som används i indisk karriärer också. En vanlig blandning av lök, vitlök och heta chili i det välbekanta förhållandet kan få dig igång. Att lägga till lite ingefära kan ge det lite tillagt karaktär.

Du har förmodligen gjort mirepoix i din matlagning utan att ens veta det, men nu kan du förklara din kunskap och använda dessa baser för att anpassa recept till smakprofilen du letar efter den natten.

Relaterad: Ordet i munnen: Mirepoix

(Bild: Chris Perez)