Recipe Review: Stekt aubergine kaviar från god mat

Vi hörde en beskrivning av detta recept på en episod av god mat för några veckor sedan och visste att vi skulle behöva prova det. Inte enbart lök aubergine “kaviar” som en perfekt middagsfest, men det skulle vara ett fantastiskt sätt att använda alla de lila lila globarna som vi inte kan tycka motstå att plocka upp på böndermarknaden!

Detta recept kommer från ingen annan än Amelia Saltsman, författare till Santa Monica Farmers Market Cookbook och en av våra favoritmatfigurer:

• Rostad Aubergine Kaviar i Basilbladet från god mat

Nej, det finns ingen faktisk fiskkaviar där! Faktum är att om du följer receptet är det helt vegan. Det är rostad aubergine hackad fin och blandad med vitlök, persilja, kapers och andra kryddor. Du skedar lite av den resulterande blandningen i ett basilikblad, rullar det upp och popar det i munnen.

Det finns två saker om detta recept som vi hittade verkligen geni. Det första är att du skär skåror i de tjocka skivorna av aubergine innan du stekar dem och sätter in små skivor vitlök. Äggplantet blir infuserat med vitlök smak som det lagar mat och vitlöket själv kockar utan risk att bli bränd i ugnen. Hela skålen slutar infunderas med en söt vitlöksvärme.

För det andra är tanken på att förpacka blandningen i dessa basilikablad. Visst kan du bara hugga upp basilikan och röra den i salladen tillsammans med allt annat, men det handlar om att faktiskt packa in det i själva bladet, det är bara perfekt. Vi älskar smaken av den ömma basilikainpackningen i vår mun när vi biter in, och smaken av skarp lakrits följt av den mjuka aubergine.

Vi gjorde bara några ändringar i originalreceptet. Vi finner att aubergine tenderar att absorbera olja väldigt snabbt så istället för att torka oljan direkt på äggplantan, använde vi en bakverkborste för att borsta olja på båda sidor. Vi hade också gått ur kapris, så vi ersatte en halv kopp löst packad parmesanost för att få en liknande saltade smak.

Om du tjänar detta till en fest, kan du förhandsförsluta de små basilikarna. Men vi gillar också tanken på att sätta en burk basiljestammar bredvid skålen med auberginekaviar och instruera gäster på hur man plockar av ett löv och lägger till en skål aubergine själva. Denna aubergine maträtt skulle också vara bra serveras med crackers eller sprida sig på bruschetta.

Detta recept kommer definitivt att vara kvar i vår aptitretare rotation. Ge det ett försök!

Relaterad: Bra fråga: Varför är min rostade aubergine bitter?

(Bilder: Emma Christensen för Kitchn)