Recept: White Bean & Bacon Soup

(Bildkrediter: Tro Durand)

För några veckor sedan hjälpte jag min kompis Tricia kasta en soppbyte – min första erfarenhet med denna mycket praktiska typ av fest. Jag kom undan med fyra nybörjare av soppa – en present under de kalla dagarna i januari!

Här är historien om en av dessa soppor: en vitböna och en baconskål, som drivs med skinka och rödpeppar, och med lite av allt som gör en soppa bra: krämig, brothy, chunky, rik med salta vita bönor och skinka. Det är den perfekta vintersoppa, allt i en kruka.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Den centrala idén med en soppbyte är att få en favorit soppa att dela med andra och att byta dina burkar eller behållare av soppa för andra. Alla lämnar med samma mängd soppa de tog med, men mycket mer variation.

Jag huggade flera läckra burkar soppa hemma med mig, och timingen var bra – nästa dag kom min man och jag ner med influensan. Vi krypade ut ur sängen och letade efter näring den kvällen och den första soppan vi öppnade var denna vita böna och bacon nummer.

Carmen suger av soppa i bytet.

(Bildkrediter: Christopher Keels Photography)

Jag värmde soppan upp på spisen och vi sakta saktade den, inslagna i filtar med Kleenex nära handen. Buljongen var rik och silkeslen, med den djupa savoriness som kommer från skinkbenet och lång simmering, och det var fullt fyllt med krämiga, närande bönor. Vi åt den soppa, bita efter bett och kände en ganska magisk glöd. Det hade återställt oss till en bättre plats i livet – och jag var tvungen att ha receptet.

Denna magiska soppa togs till soppbytet av Carmen Keels, en kusin till Chris, Tricias man. Carmen bor faktiskt i New York City och var i Ohio för semestern – tur oss! Hon var glad att dela receptet och inspirationen bakom det också.

Carmen, till vänster, med Tricia, värm upp sin soppa i soppbytet.

(Bildkrediter: Christopher Keels Photography)

Carmen Soup Inspiration

“Inspirationen”, sa hon till mig, “var min fars lönn rökt bacon och en överflöd av julskinka! Vi hade en skinka för första gången i år till jul. Det var typ av en hyllning till min mormor som gick bort nyligen. Min mamma bakade en skinka, gjorde skulpterade potatisar, gröna bönor och till och med apelsin Jell-O med morötter och ananas. En kasta tillbaka. Min mormor gjorde alltid den där måltiden till jul och påsk. ”

“Bacon är en annan historia. I sin pension har min far började röka sin egen bacon. Han röktade några med lönn för jul. Efter tillagningen hade vi bara lite kvar, så när det var dags att göra soppa använde vi benet från skinka och resten av baconbitarna för soppan. ”

Hennes ursprungliga recept krävde skinkbenet och en del av den särskilda lönnbacon. Men ett skinkben kan vara svårt att hitta, förklarade hon: “Jag inser nu hur svårt det är att hitta ett vanligt skinkben utan att laga en hel skinka. Så jag gör soppan med en skinkhock, som jag också gjort tidigare .”

Och inte alla har tillgång till lönnbacon, så jag har lagt till möjligheten att laga regelbunden tjockskuren bacon med en matsked lönnsirap, vilket ger en liten ton av sötma och hjälper baconen att klara upp.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Testerens anteckningar

Jag gjorde denna soppa för att testa, och det slog varje anteckning som jag kom ihåg från Carmens magiskt återställande burk soppa från bytet. Det är creamier än det ser ut i dessa bilder, med en fin kropp från de renade bönorna. Den har silkiness som verkligen bara kommer från en skinka ben eller skinka hock och oodles av smaklig smak. Det är den perfekta hjärtliga soppen för januari.

En sak som skiljer sig åt denna soppa: Vanligtvis skulle jag laga bönorna tillsammans med aromaterna och bacon. Men delningen av matlagningsprocesserna mellan två krukor är meningsfull här, eftersom det halverar tiden. Du kan laga bönorna separat när du hugger grönsaker, kokar bacon och sautéerande aromater. Det ger också en chunkier soppa, med mer diskreta bitar av grönsaker. Det är upp till dig, men; Om du har tid, och föredrar att smutsa bara en kruka, kan du laga allt ihop. Lägg bara bönorna, buljongen och skinkan efter att bacon och aromater är klara och laga tills bönorna är krämiga. – Tro

Carmen’s White Bean & Maple Bacon Soup

Serverar 8

 • 1 pund

  torkade vita bönor, till exempel flottor eller Great Northern

 • 1

  skinka hock eller skinka ben

 • 8 koppar

  lågnatrium kycklingslager eller buljong

 • 7 ounces

  tjock-cut lönnbacon (4 till 5 skivor), tärningar *

 • 1

  lök, tärningar

 • 1

  rödpeppar, tärningar

 • 2

  morötter, tärningar

 • 2

  selleri stjälkar, tärningar

 • 4 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • Salt och peppar, efter smak

 • 3 ounces

  skinka, tärningar (ca 1/2 kopp)

 • 4 stjälkar

  timjan

 • 1/2

  citron, zested och juiced

 • Färsk persilja, hackad

Täck bönorna med vatten i en stor kruka och blötlägg dig över natten. Töm vattnet. (Om du glömmer att dränera bönorna, gör en snabb blötläggning med dem timmen innan du lagar mat.)

Tillsätt skinkan och kycklingfyllan och koka. Nedre till en simmer och delvis täcker. Koka i 1 till 2 timmar eller tills bönorna är ömma. Ta bort skinkan.

Medan bönorna lagar mata kokta bacon i en 5-kvarts eller större holländsk ugn på medium värme i 7 till 10 minuter eller tills fettet släpper ut och baconet är krispigt. Skjut bacon till sidan och lägg till lök, rödpeppar, morötter, selleri och vitlök. Stänk mycket lätt med salt och sauté i 10 minuter eller tills det är mjukt. Tillsätt tärnad skinka och timjan. Om bönorna inte är färdiga, ta bort bacon och aromatiska blandningen från värmen tills de är.

När bönorna är mjuka, mos eller puré ca 2 koppar bönor lägg sedan till potten med bacon och aromater. Häll i resten av buljong och bönor och låt dem simma. Sänk värmen och koka i minst 15 minuter, men helst mycket längre så smaken har tid att blanda. Tillsätt citronskal, juice och finhackad persilja till smak.

Den kylda soppen förbättras bara efter en natt i kylskåpet. Den kommer att hålla i kylskåpet i upp till 5 dagar och det fryser väl.

Receptanteckningar

Maple Bacon-ersättare: Om du inte har lönnbacon, lägg till 1 msk lönnsirap till bacon som det gör.

Kryddor Varning: Det finns ganska lite salt i detta recept, mellan skinken, skivad skinka och bacon. Så smak som du går, och lägg inte till betydande salt till slutet av matlagningen, efter att du har smakat den färdiga soppen.

Alternativa matlagningsmetoder: Denna soppa är ännu bättre när den kokas långsamt över en hel dag. Tillsätt de kokta bönorna och sauterade aromater och bacon till en långsam spis och laga på lågt i upp till 8 timmar. Eller laga i en 275 ° F ugn i flera timmar.

Recept Genvägar: Detta recept kan göras med burk i burk och utan skinka, men du märker en skillnad. “Se till att du inte skakar på bacon, och det är verkligen värt den extra resan till slaktaren för det benet,” säger Carmen. Citronsaft, zest och persilja får inte missa, eftersom de ger en underbar ljusstyrka.