Recept: Vegetarisk Matzo Ball Soup

En av de livsmedel som jag längtar efter från min barndomsskott runt judiska delikatesser i New York och Los Angeles är den ödmjuka skålen med matzo-bollsopp: ett berg av ömma dumplings omgivna av rika lager och inte mycket annat.

Som ett barn skulle jag nibble varje ömt sked, noggrant whittling ner min knaidel (som “matzo ball” kallas på jiddisch). Jag kände mig trött och älskad, inte från min mormors kök, men av de fascinerande, mestadels gamla servrarna som drog upp det. För över 20 år sedan försökte min älsklingfanny och jag göra denna soppa hemma. Hur gjorde vi med denna högt ansedda (och åh-så-kontroversiella) maträtt? Bytte jag upp det ursprungliga receptet?

Efter att många skålar slumrade ner bland familj och vänner försökte min älskade barnflicka och matzo bollsoppa i min familjs kök. Sky (vi föredrog att kalla henne “Ski” för en dum skäl) var då en doktorand och spirande fotograf med judiskt / italienskt arv, och hon är nu en framgångsrik konstnär och fungerar som ordförande vid konstavdelningen i San Luis Obispo, CA . Sky lärde mig mycket om att se världen genom en kreativ lins, samt hur man gör en stor färsk pasta och Alfredo sås. Men vad hon inte vidarebefordrade var en förmåga för stora matzo-bollar.

Vi pressade och vadderade vår matzo / äggblandning så tätt, vi slutade med bly sinkers som senare skulle blåsa upp i magen – en gutbombe föddes. Trots vårt kulinariska misslyckande (även om det slog “minsta biffen”, blev det grå läderresultatet av en annan trollens köksjukdom där vi kokade en flankbiff i ungefär en timme), jag är så tacksam för tiden som spenderas med denna magiska, coola “äldre tjej “som jag älskade så mycket. Vi skrattade mycket tillsammans, gick på cykelturer, kokta stora måltider och jag beundrade djupt och vit jeans med flammönster överallt. Det var rätt, hennes byxor var i brand! Sky avslutade med ett djupt inflytande på mitt liv. Hon uppmanade mig alltid att äta bra, laga hemlagad mat och fotografera allt – rådet fastnat.

Detta recept är lätt nog och kan anpassas för att rymma eventuella extra favorit grönsaker eller smaker. Självklart kan du göra samma sak med kycklingmassa och soppa. Jag är vegetarian och var stolt över resultatet av denna ödmjuka, speciella maträtt perfekt för en mysig kväll med vänner, nannies och moster! Inga sjunker här, för att vara säker! Bara ljusa, fluffiga matzo bollar i en smaklig buljong.

Vegetarisk Matzo Ball Soup

Serverar 6

 • För matzo bollar:
 • 2 koppar

  matzo måltid (jag föredrar att köpa osaltade crackers och puls i matberedaren)

 • 1/4 tesked

  bakpulver

 • 1 tesked

  tryffel salt (om du inte har tryffel salt, det är okej, använd bara regelbundet)

 • 4

  ägg

 • 2 matskedar

  smält smör (du kan använda schmaltz, om du inte är vegetarian)

 • 1/4 kopp

  bubbel vatten

 • För soppen:
 • 3 matskedar

  olivolja

 • 1

  lök, ungefär tärnad

 • 4

  små morötter eller 2 stora, grovhackade

 • 3

  selleri stjälkar, grovhackade

 • 1/2 kopp

  sherry eller vitt vin

 • 2 quarts

  Tänk dig “No Chicken” buljong eller hemlagad grönsaksbestånd

 • 4

  vitlöksklyftor, malet

 • 2

  laurbladen

 • 1 tesked

  torkad dill

 • Färsk dill för garnering

Matzo bollar:

Pulsa matzo-krackarna i en matprocessor tills ett ofullständigt pulver bildas. Några större bitar är bra. I en medelstor skål, vispa matzo måltiden, natron och salt. Rör för att kombinera. I en separat skål, vispa ägg, smör och seltzer vatten. Häll de våta ingredienserna i torr och rör om till jämnt införlivad. Kylblandning i ungefär en timme (eller upp till 6 timmar).

Värm en stor lagerpanna med vatten och koka. Våt händerna en liten och rund matzo blandning storleken på golfbollar. Hantera blandningen så lite som möjligt. Den lättare kontakten, den lättare matzo bollen! Matzo bollarna kommer att expandera när du lagar dem.

När alla matzobollar bildas och vatten kokar, släpp försiktigt var och en i kokande vatten. Täck och lyft inte locket i 25 minuter. (En annan matzo-tradition är att aldrig kolla på dumplingsna när de lagar mat eller det kommer att göra dem tuffa och tuffa.) Efter 25 minuter skär du en boll i hälften och se till att den är kokad. Jag kokade gruvan i ca 5 minuter mer, totalt 30 minuter med en lyft av locket.

Soppa:

I en annan sopppanna får du ditt lager. Värm olivoljan på medium och saut lök, morot och selleri i ca 10 minuter tills grönsaker börjar mjukna. Tillsätt sherry (eller vitt vin) och laga i ytterligare 2 minuter. Tillsätt grönsakslager, vitlök, fjällblad, dill och simma i ca 30 minuter längre. Smak och justera kryddor enligt din smak.

Lägg matzo bollar i lagret ca 15 minuter innan du är redo att servera, varma upp soppen (matzo bollarna kommer att absorbera en del av den stora lagervarmen, så skimp inte på detta steg). Garnera med färska dillkvistar.