Recept: Vegetarisk Bánh Xèo (Vietnamesiska Crêpes)

Har du någonsin haft bånh xèo? Dessa sizzling, seiga, krispiga vietnamesiska crêpes är gjorda av rismjöl, kokosmjölk och gurkmeja – vilket ger dem den lysande gula färgen – och är överraskande lätta att laga hemma.

I år fruktade jag att göra bánh xèo (uttalad bahn säga-oh) eftersom min mormors minne var så stark och perfekt. Ingen restaurangversion kunde någonsin approximera hennes och säkert mina hemlagade versioner skulle inte heller! Men då gav jag dem ett försök, men jag kan aldrig matcha minnet av mina bà nội, bánh xèo ha bli en av mina favorit hemma måltider – salig, fräsch och spektakulärt tillfredsställande. Jag är väldigt glad att jag började göra min egen och hoppas att du också ger upp receptet!

En anteckning på påfyllningen: Mungbönorna är inte nödvändiga, men de är vanliga för södra vietnamesiska bánh xèo och jag gillar den extra struktur och smak de ger. Gärna lämna dem om du inte har tillgång eller vill göra en snabbare version. Jag gillar också att använda söt, marinerad, bakad tofu (butiksköp eller hemlagad) och ibland shiitake svamp. Du kan dock också använda stekt tofu eller kokt fläsk eller räkor för en icke-vegetarisk version.

En anteckning på såsen: Traditionellt serveras bánh xèo med en sås kallad nưởc chấm, som inkluderar nưởc mắm eller fisksås. Det här är en snabb vegetarisk version med sojasås. Om du vill byt ut äkta fisksås eller vegetarisk fisksås (tillgänglig på asiatiska marknader) för sojasås.

Bánh Xèo (vietnamesiska Crêpes) med Tofu

Gör 2

Fyllning
1/4 kopp delade gula mungbönor
4 uns bakat tofu, skivad (variation: 2 uns tofu och 2 uns skivad shiitake svamp)
2 scallions (vita och gröna delar), hackad
Flera sprigs av koriander
1 kopp mungbönspiror

crêpes
3/4 kopp ris mjöl
1/4 tesked salt
1/8 tesked gurkmeja
2/3 kopp kokosmjölk
1/4 kopp vatten
2 tsk vegetabilisk olja

grönt
Flera stora lövblad
Stora handfulla blandade örter (thailändsk basilika, mint, koriander, tiá tô eller vietnamesisk perilla)

Sås
2 msk färska limejuice
2 matsked sojasås
2 matskedar socker
4 matskedar vatten
1 vitlöksklyfta, krossad

För fyllningen
Täck mungbönorna med vatten och suga över natten eller minst 4 timmar. Dränera. Ånga i en korg över simmerande vatten tills det är mjukt, ca 20 minuter.

Förbered tofuen (och svampen om den används), scallions, koriander och mungbönspiror och lägg åt sidan.

För crêpesna
I en skål, vispa rismjöl, salt, gurkmeja, kokosmjölk och vatten för att bilda en smidig smet.

Värm en tesked olja i en 10- till 12-tums stekpanna över medelvärme. Tillsätt tofu (och svamp, om du använder) och koka tills det är värmt genom. Ta bort och lägg åt sidan.

Torka oljan ur pannan och sätt tillbaka till medellång värme med en ny tesked olja. Häll hälften av smeten i pannan och virvla för att fördela jämnt. Stänk hälften av mungbönorna och scallions över smeten. Sedan ordna tofu (och svamp, om du använder), koriander och bönspirer över hälften av crêpe. När den kokas igenom och kanterna är bruna, vik crèpe över och glida på en tallrik. Upprepa för andra crepe.

För gröna
Förbered gröna och lägg åt sidan. (Kan beredas före tid och hållas i kylskåp.)

För såsen
I en liten skål, vispa ihop ingredienser för sås. Avsätta. (Kan beredas före tid i kylskåp.)

Att tjäna
Servera som en aptitretare att dela eller en huvudrätt. För att äta, linda en bit av crêpe i ett salladslöv med några örter. Doppa i såsen och njut av det!

Relaterad: Recept: Bánh Mì med Citrongräs Tofu

(Bilder: Emily Ho)

  Det läckra budgetsoppa receptet jag gör hela månaden