Recept: Vegan Kokosmandel Choklad Chip Ice Cream

Jag minns glädjande de dagar då Ben & Jerry har gjort Kokosnötmandel Fudge glass av pint – mina föräldrar skulle köpa den och gömma den mot frysen, så vi skulle inte veta att det var där, men jag skulle alltid klara mig ta in det lugnt och långsamt så att de inte skulle märka. När Ben & Jerry avbröt det upptäckte jag så småningom ett naturligt livsmedelsmärke tillverkat med kokosmjölk, men det var bara inte så flätigt och gott.

Så föreställ dig min glädje när jag var på vår lokala scoopbutik här i Seattle den andra dagen och snubblat över en Vegan Coconut Almond Chip Ice cream som var spot-on. Jag slukade min kona, ställde många frågor och kom hem för att experimentera i vårt kök.

(Bildkrediter: Megan Gordon)

(Bildkrediter: Megan Gordon)

I själva verket hade jag tänkt att detta skulle vara ett veganskrytrecept men sötningsmedlet som jag slutade tycka bäst var honung – så jag inser att många veganer kommer att vilja använda en annan sötningsmedel här och jag har föreslagit agave som en bra ersättning. Förångad sockerrörsjuice skulle fungera bra också, som skulle lönnsirap, även om jag inte är så säker på att jag skulle älska den senare mörkare smaken i denna speciella smak. Låt mig veta om du använder något annat du älskar!

Eftersom jag ville att detta skulle vara en vegansk glass, undvikde jag också ägg och valde majsstärkelse som mitt förtjockningsmedel istället för att göra en mer traditionell äggbaserad vanilj. Många veganska glass som du ser där ute, kommer antingen att använda arrowroot, majsstärkelse eller tapioka – majsstärkelse är precis vad jag hade till hands. Jag vet att vissa människor är rädda för att det kommer att ge en chalky smak till glass eller puddingar, men jag tycker aldrig att detta är fallet. Också, utan någon form av förtjockningsmedel, tror jag att du kommer att ha frostig iskaka i stället för mjuk, krämig glass, så absolut inte hoppa över det.

När du köper kokosmjölk för detta recept, vill du verkligen gå med fullmjölkad kokosmjölk (undvik alternativen “lite”) och läs etiketterna noggrant. Undvik en produkt som heter Coconut Cream, eftersom det verkligen inte är samma sak.

(Bildkrediter: Megan Gordon)

Efter att ha gjort min första sats tänkte jag verkligen att vi aldrig får köpa glass igen. Det är verkligen, verkligen härligt. Vi är nästan färdiga med denna sats, så jag har en känsla av att en annan kommer att vara inom den närmaste framtiden för helgen. Som med de flesta glassuppskrifterna är blandningarna verkligen anpassningsbara: om du vill säga en annan typ av hackad nöt och vit choklad istället för mörk, gå till stan. Om du vill undanhålla nötterna helt och blanda i små bitar chokladkaka eller strömma i ett skott av kyld espresso, var min gäst.

För mig, om jag stänger mina ögon, tillåter denna smakkombination mig att lura mina sinnen att tänka att kanske soliga, varma dagar är närmare än de verkar i detta ögonblick i januari. Njut av!

(Bildkrediter: Megan Gordon)


Vegan Kokosmandel Choklad Chip Ice Cream

Serverar 4

 • 2

  (15 uns) burkar fullfett kokosmjölk

 • 1/2 kopp

  honung eller agave nektar

 • 1/4 tesked

  kosher salt

 • 2 matskedar

  majsstärkelse

 • 1 1/2 teskedar

  vanilj extrakt

 • 3 ounces

  (85 gram) rå mandel (ca 1/2 kopp), grovhackad

 • 3 ounces

  mörka chokladbitar eller chips (ca 3/4 kopp)

Skaka burkarna av kokosmjölk noga innan de öppnas. Skrupa ut 1/2 kopp kokosmjölk och sätt den åt sidan. Kombinera kvarvarande kokosmjölk, agave eller honung och salt i en kastrull. Koka till en simma över medelstor värme tills sötningsmedlet tunnar och blandas lätt i kokosmjölken, ca 2 minuter.

I en liten skål, kvarn kvarvarande 1/2 kopp kokosmjölk med majsstärkelse tills väl kombinerat. Rör i den varma kokosmjölkbasen och koka tills den är över medelhög värme tills blandningen börjar tjockna – tillräckligt så att den täcker baksidan av en sked, 6 till 8 minuter. Låt inte blandningen koka. Vispa i vaniljextraktet.

Avlägsna från värmen och häll kokosbasen i en separat skål. Låt svalna på disken i 30 minuter, täck sedan med plastfolie och kyla i kylskåpet i 4 till 5 timmar – du behöver basen vara mycket kall innan du bearbetar den i glassmaskinen.

Kyla blandningen i din glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar. Lägg till de hackade mandelarna och chokladbitarna i slutet. När de är tjockare till en mjuk servering av iskonsistens, sprida sig i en stor brödpanna (eller pajpanna) och frysa i några timmar (eller över natten) tills glasset har fastnat helt.

Receptanteckningar

Kom ihåg att frysa din glassskål över natten!

Kokosmjölk skiljer sig i ett fettlager och ett tunt vattenigt lager i burken. Innan du använder den, rekombinerar du dessa lager genom att skaka burkarna noga innan du öppnar. Du kan också kyla kokosmjölken i kylskåpet i några timmar.

Du behöver verkligen kyla din bas för en bra 4 till 5 timmar för att kyla ner den helt innan du häller den i din glassmaskin – planera därför.