Recept: Vattenmelon med Chile, Salt & Lime

Med tre grillpottar att delta i denna helg, jag har tänkt på rätter som kan tjäna folkmassor, är lätta att transportera och är inte för komplicerade att laga mat i detta brännande väder (något för att undvika att släcka på ugnen eller ugnen!). Min lösning? En enkel men uppfriskande sommar vattenmelon dammad med chili, salt och lime.

Krydda frukter med chili peppar och salt är vanliga på platser som Sydostasien och Mexiko. Om du inte har provat det innan, är du ute efter en behandling! Värmen och saltet framkallar vattenmelons saftiga sötma, och jag gillar också att lägga limezest och juice för extra slag. Om du har olyckan med en bristande vattenmelon är det här ett bra sätt att ge det lite liv.

Du behöver inte heller stanna vid vattenmelon. Zesty kombinationen av chili, salt och lime är fantastisk på andra frukter som ananas, cantaloupe, mango, papaya och gurka.

För chilipulveret tycker jag om att använda något lite sött med relativt låg värme. Chimayó är ett bra val, såväl som ancho. Du kan också använda en mindre mängd en varmare peppar som cayenne eller aleppo. Se bara till att undvika chili-pulver som innehåller andra ingredienser som kummin och oregano.

Vattenmelon med Chile, Salt & Lime

Serverar ca 5

 • 1 matsked

  koshersalt eller annat grovt salt

 • 1 1/2 teskedar

  markerad chili peppar

 • Zest och juice av 1 lime

 • 1

  (10 pund) vattenmelon, skuren i kilar

 • Lime kilar och mintblad för garnering (tillval)

Kombinera saltet, chili peppar och lime zest i en mortel och pestle. (Om du inte har mortel och pestel kan du finhacka limezest och använda en gaffel för att blanda den med saltet och chilipulveret.)

Ordna vattenmelon kilar på en tallrik och drizzle med limejuice. Stänk chiliblandningen på toppen. Garnera med lime kilar och mynta löv, om så önskas.

Servera omedelbart eller kyla tills det är klart att servera.

Receptanteckningar

Att tjäna som en hors d’oeuvre: Skär vattenmelonen i rutor, drizzle med limejuice och spjut med tandpetare. Chile-blandningen kan ströas direkt på vattenmelonen, serveras i en doppskål på sidan eller spridas ut på en tallrik som en “säng” för vattenmelon.

Att tjäna som en sallad: Häll vattenmelonen i bitar och kasta med limejuice, chili-blandning och chiffongad av mintbladen.

(Bilder: Emily Han)