Recept: Thai Sticky Rice Pudding med Kokosås

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

Denna klibbiga rispudding kan serveras till frukost eller som efterrätt. När jag reser i Thailand, hade jag denna rispudding nästan varje morgon, serveras i små bananbladskålar, med tjock kokoskräm och färska mango. Det är lätt en av mina favoritminnen av all tid.

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

Du kan göra detta rispudding med svart eller vitt glutinöst ris. (Eller använd båda! Det svarta riset titer den vita en känslig purpurfärgad färg.) Båda sorterna finns i de flesta asiatiska matvaror. Svart ris är lite mer sällsynt, så om du hittar några, lägg upp. Svart ris tar också lite längre tid att ånga, cirka 40 minuter. Både puddningarna ser vackert dramatiska ut när de serveras med tjock kokosnötgrädde och en blandning av frukt.

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)

Jag serverar vanligtvis mina puddingar kalla till frukost, skopas i små skålar och laddad med frukt. Till efterrätt gillar jag att servera detta lite varmt. I båda fallen lägger den varma kokosnötkrämen på toppen en härlig kontrast och skär genom sötmen.

(Bildkredit: Michelle Peters-Jones)


Thai Sticky Rice Pudding med Kokosås

Serverar 4 till 6

 • 1 kopp

  vitt eller svart thailändsk klibbig ris

 • 1

  (13,5-uns) kan kokosmjölk

 • 4 matskedar

  socker

 • Nypa salt

 • Färsk mint, att servera

 • Assorterad frukt, att tjäna (jag använde bananer, hallon och kiwifrukter)

Tvätta glutinous ris, lägg sedan i en skål och täcka med kallt vatten. Blötlägga i minst 2 timmar eller över natten.

När du är redo att ånga riset, töm det och lägg sedan i en glasskål, glaspärlskål eller annan värmebeständig skål. Placera en värmebeständig metallkvist i en stor kruka och tillsätt tillräckligt med vatten för att knappt täcka trivet. Placera skålen med riset på trivet (vattnet ska bara röra på skålens undersida). Koka upp vattnet och koka kakan med ett lager av folie och ett lock och ånga i 20 till 30 minuter tills riset är transparent och mjukt. (Svart ris tar cirka 40 minuter.)

Medan riset ångar, förbered kokosmjölksås. Öppna burken med kokosmjölk utan att skaka det, skumma bort ca 1/2 kopp tjock kräm från toppen, och lägg åt sidan för att använda för topping. Rör försiktigt kvarvarande kokosmjölk tills den är jämn i konsistens. Kombinera 1 kopp av den omrörda kokosmjölken, sockret och saltet i en liten panna och värm tills det bara kokar. Hålla varm. (Boka kvar resterande kokosmjölk för annan användning.)

När riset är färdigt matar du försiktigt ut skålen med ugnshandskar, eftersom ångan kan vara väldigt het. Rör kokosnötsåsen i det kokta riset tills såsen är helt absorberad. Låt det klibbiga riset sitta i ca 20 minuter för att låta smakerna blandas.

För att servera, placera den reserverade kokosnötkräman i en annan liten kruka och värma tills grädden börjar smälta och bli flytande och bara ånga runt kanterna.

Placera små skedar av pudding i skålar och häll över några matskedar av den varma kokosnötkrämen. Servera med mintlöv och färsk frukt.

Receptanteckningar

Du kan också ånga skålen med ris i en elektrisk ångbåt som den här istället för på spisen.

Framkallad ris: Till riset framåt, täck skålen tätt med plastfolie strax efter att den blandats med kokosmjölken och placera i kylskåpet. Det klibbiga riset kommer att hålla i upp till 5 dagar.

Uppvärmning Instruktioner: Du kan återuppvärta pudding i en mikrovågsugn (kraftnivå 7, återuppvärmning i 1 minut, rör om och värm ytterligare 30 sekunder) eller du kan också ta riset till rumstemperatur och häll sedan över den heta kokosnötkrämen, som värmer upp pudding.