Recept: Thai Red Curry Mussels

Jag älskar att sätta en stor skål med nydampade musslor ner i mitten av ett middagsfest och se vad som händer. Några gäster dyker in med glatt övergivande medan skaldjur nybörjare hänger tillbaka för att se hur det är gjort. Hur som helst, snart tar alla alla musslor från skålen, slurpar från skalen och slår över de sista bröken för att sopa upp såsen. Det är en glad, lekfull, rörig scen som aldrig misslyckas med att få festen att gå.

Jag ska ofta steka en snabb sats med musslor för en weeknight-middag i ingenting annat än lite vitt vin, buljong och några sjalottor. Det här är en bra (och löjligt lätt) rutt för middagspartier, men jag gillar också att ändra den med något som denna thailändska röda curry. Att göra kokosmjölkbasen tar bara några extra minuter när gästerna sätter sig i med drycker och den söta och kryddiga karryen med sötbruna musslor gör ett oemotståndligt parning.

Musslorna själva kräver lite förberedelse. De flesta musslor som du hittar på skaldjursdisken är uppfödda, vilket är ett hållbart val för musslor, och de är redan ganska rena när du hämtar dem. De flesta behöver bara en snabb skrubb och en kontroll för “skägget” innan de är redo att lagas.

Musslor används bäst på samma dag som du köper dem. Tillsätt att du är redo att laga mat, lagra dem på isen i kylskåpet. Var noga med att lossa förpackningen runt musslorna för att tillåta luftflöde så musslorna kan andas. Kassera några musslor med trasiga skal, som inte stänger upp inom några minuter efter att du har tappat dem försiktigt på disken eller som inte öppnas efter tillagning.

Två till tre pund musslor är en god måltid för fyra vuxna eller en aptitretare för en folkmassa. Du vill sätta upp mycket servetter för att fånga droppar och gafflar för dem som föredrar att spjutera sina musslor istället för att slurpa dem. Ha en tom skål till hands för de kasserade skalen. Utöver det, bara gå tillbaka och låt dina gäster gå till stan.


Thai Red Curry Mussels

Serverar 4 som huvudrätt eller 6 till 8 som förrätt

 • 2 till 3 pounds

  musslor

 • 1/2

  gullök, skivad tunt

 • 1

  röd paprika, skivad tunt

 • 2 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 1

  (1 tum) ingefära, malet (ca 1 matsked)

 • 4 matskedar

  röd currypasta

 • 2 matskedar

  brunt socker

 • 1 matsked

  fisksås

 • 1

  (14 uns) kan kokosmjölk

 • 1/2 kopp

  kycklingbuljong

 • 1

  kalk, skuren i kilar

 • 1

  ciabatta loaf, skivad i skivor och rostat

Plocka över musslorna, kassera alla som är trasiga eller som inte stänger inom några minuter efter att ha tappat dem försiktigt på disken. Rengör och avlägsna de återstående musslorna. Ställ de rengjorda musslorna i en skål nära kaminen.

Film en stor stekpanna med olivolja och sätt över medelhög värme. Tillsätt lök och paprika. Koka tills de är mjuka och löket är genomskinligt. Rör i vitlök och ingefära och laga ytterligare 30 sekunder.

Tillsätt currypasta, brunt socker och fisksås till grönsakerna och rör om till jakten jämnt. Skaka kannen av kokosmjölk noga innan du öppnar den, häll den sedan i pannan tillsammans med kycklingsbuljongen. Häll karryen till en simmer och låt den koka tills den är reducerad och något förtjockad.

Tillsätt musslorna på pannan och locket. Koka i 4-5 minuter, skaka pannan ibland tills alla musslor har öppnats. Kassera några musslor som inte har öppnat helt efter 5 minuter.

Överför musslor och curry till en serveringsskål. Kram halva kalken över toppen och klistra de kvarvarande kilarna runt skålen. Ät genast med den rostade baguetten för att dyka in i currysås.

Relaterad: Vad handlar det om P.E.I. musslor?

(Bild: Emma Christensen)