Recept: Sydafrikansk ost, grillad lök och tomat Panini (Braaibroodjie)

Det kan se ut som en enkel ostpanini, men braaibroodjie är mer än möter ögat både kulturellt och smakligt. Traditionellt serveras i slutet av en sydafrikansk grillfest – braai på nederländska – dessa smörgåsar är oftast kokta över öppen kol och inkluderar och ovanlig kombination av smaker: skarp cheddarost, tomat, lök och ett lager frukt chutney. Min twist byter ut den råa löken för rökiga grillade skalser och kan göras på en grillpanna eller utomhusgrill. Crunchy och gooey med en unik smaklig-söt balans, de gör en bra lunch eller folkmassan.

Jag lärde mig om braaibroodjie från en sydafrikansk bekant som växte rhapsodic om sin fars braai. Även om måltiden centrerar kring grillade kött, är det de otroliga ostsmörgåsarna grillade över låga kolar i slutet av dagen som hon mest ser fram emot. Jag var fascinerad av ingredienserna – ost och ost chutney? – och hennes entusiasm för smörgåsen, som jag hittade echoed av andra sydafrikaner när jag började undersöka braaibroodjie. “Den bästa delen av braai!” verkade vara den universella reaktionen.

Jag hoppas att mina smörgåsar inte är för blasfemösa, eftersom det rymmer min motvilja mot rålök. Hoppas att någon magisk omvandling ägde rum under grillprocessen gav jag den ursprungliga versionen en chans och lagade tunnskivad rå rödlök med tomat och ost, men den resulterande smörgåsen var för aggressivt löklig för min smak. Grillade scallions, å andra sidan, har varit en av mina obsessions i sommar, värmen på grillen mjuka och lite karamelliserar löken i en mjuk rökighet som jag inte kan få nog av. Så jag gav smörgåsen en annan gång, den här gången grillade ett par skalser över hög värme innan grillen svalnade till lågt medan jag förberedde resten av ingredienserna.

Jag brukar inte hålla chutney till hands, men lyckligtvis min vän, bevarar-mästare Jessica of Sqirl, hade precis lagrat sin butik med en Santa Rosa-plommonchutney som fungerade vackert med den skarpa vita cheddarosten och grillade lökarna. Och jag hade inte några öppna kolar i mitt lägenhetskök; i stället använde jag en grillpanna och metallkåpa på skarpt upp brödets yttre yta medan du smälte osten inuti. Medan jag föreställer mig att en braaibroodjie smakar bäst att äta utomhus i slutet av en lång dag med grillning, är det fortfarande ganska bra inomhus vid lunchtid, och med tanke på sin hängivenhet i Sydafrika, skulle förmodligen göra ett välkommet överrasknings mellanmål i slutet av ett cocktailparty eller annan samling.

Sydafrikansk ost, grillad lök och tomat Panini (Braaibroodjie)

Gör en smörgås

 • 2

  scallions, trimmad och halverad i längden

 • 2 skivor

  Vitt bröd av god kvalitet

 • 1/2 kopp

  riven skarp vit cheddar

 • 1

  liten tomat, skivad

 • Vegetabilisk olja

 • Chutney

 • Mjukt smör

Värm en grill eller grillpanna tills det är varmt. I en liten skål, kasta skallrosorna med lite olja. Grill tills det är svart och mjukt på alla sidor. Ta bort till en tallrik och lägg åt sidan. Vrid ner värmen och låt grillen svalna till lågt.

Smör brödskivorna generöst och bygga smörgåsen med den smörda sidan ut. På en skiva, strö cirka en tredjedel av osten. Topp med tomater, salt och peppar, mer ost, grillade skalser och resten av osten. Sprid chutney på den andra skivan bröd och sätt smörgås på grillen. Använd ett platt metallkärllock, tryck ner smörgåsen lätt och låt locket vara på plats när smörgåsen lagar mat. Grill tills guldbrun, ca två minuter. Vänd och repetera med andra sidan. Servera omedelbart.

Receptanteckningar

Jag använde en plommonchutney, men någon hemlagad eller godkvalitativ, köpt chutney kommer att fungera.

Tunt skivad rödlök kan ersättas med scallions.

Relaterad: Snabb Sandwich Tips: Gör Hot Panini Smörgåsar utan Mess

(Bilder: Anjali Prasertong)